Puig-reig viatjarà a la història el cap de setmana de l'1 al 3 de juliol durant la celebració de la festa dels templers. La vila promociona el seu passat medieval amb la vuitena edició del que s'ha convertit ja en un acte consolidat dins del programa festiu del municipi. Al llarg de tres dies el nucli històric de Puig-reig acollirà exhibicions, activitats i visites amb l'objectiu de donar a conèixer la seva història a visitants però també als mateixos veïns.

El president de l'Associació Cultural Templera de Puig-reig, Dídac Flores, ha explicat que la festa no ha parat de créixer des de la primera edició, tant pel que fa a nombre de visitants com per les activitats organitzades. Una de les principals voluntats de la celebració d'enguany és la d'acostar, encara més, la festa als veïns i al poble. És per això que una de les activitats s'iniciarà al centre de Puig-reig amb l'objectiu d'atraure la participació dels puig-reigencs i fer-los moure fins a la zona del castell, que serà el punt de referència de les activitats. Així doncs, divendres 1 de juliol, a les 10 de la nit, s'iniciarà una cercavila des de la plaça de la Creu fins al castell amb l'arribada dels templers i la participació d'entitats, actors i músics de Puig-reig. Un cop arribats al castell tindrà lloc un sopar popular i una festa amb música en directe.

Les activitats continuaran durant tot el cap de setmana. Dissabte a partir de les 5 de la tarda i diumenge durant tot el dia amb propostes per a tots els públics i que permetran als assistents conèixer una mica més sobre el passat medieval de Puig-reig. A banda d'un mercat amb parades d'artesania hi haurà recreacions històriques, danses medievals, exhibicions de tir amb arc, lluites de templers i una llarga llista d'espectacles per al públic familiar. Enguany també hi haurà un campament templer instal·lat a la zona del castell amb la participació de més de 80 figurants. Flores ha ressaltat que en total, les jornades mouen més de 370 persones de prop d'una quarantena d'entitats i grups que hi actuaran.

Visites guiades al castell i a l'església

Durant el cap de setmana s'han programat visites guiades al complexe patrimonial del castell i l'església amb l'objectiu de promocionar aquests espais. En el darrer any -des de que es va obrir al públic aquest atractiu turístic- es calcula que han passat, en les visites guiades organitzades i les particulars, prop de 800 persones. Una xifra que esperen superar durant el cap de setmana de la festa amb les visites programades el dissabte a les 5 i a les 8 i el diumenge a les 11 i a les 7.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Puig-reig, Jesús Subirats, espera que les jornades siguin un èxit i espera que la celebració continuï creixent en els propers anys. En aquest sentit, assegura que un dels reptes del consistori de manera conjunta amb l'Associació Cultural Templera de Puig-reig és continuar promocionant el patrimoni del municipi.