Puig-reig va tenir un important paper en el món de les comandes templeres i és justament aquest ric passat el que l'Associació de Templers reivindica des fa vuit any a través de la Festa dels Templers. Aquest cap de setmana la celebració ha tornat a lluir gràcies a un programa atapeït d'actes i també perquè el sol ha caigut a plom en una jornada dominical plenament estiuenca.

La celebració posa en valor el patrimoni arquitectònic i històric de la vila dels segles XII i XIII amb la seva comanda on s'havia erigit el castell. A redós d'on havia estat, a l'antic castell, gira la festa que ha permès als visitants fer un viatge en el temps per descobrir les interioritats del món templer.

La proposta combina les recreacions històriques per exemple d'un antic campament, lluites entre cavallers o la presència de persones vestides d'època amb exhibicions de tir amb arc o danses a part de visites guiades o tallers de malabars o contes amb història o un dinar popular a base d'arròs amb costella i escamarlans per a 300 persones. Al voltant de l'església s'hi han instal·lar les parades del mercat templer.

Els visitants també han pogut gaudir dels balls del grup Moravians de l'Esbart Manresà de l'Agrupació Cultural del Bages o de la recreació d'una cerimònia d'iniciació de nous templers amb espectacles de caire familiar al castell i les visites a l'església i al castell.