El grup de persones que dissabte van ocupar una casa abandonada a la plaça del Forn han anunciat que impulsen la seva recuperació per dur-hi a terme activitats de dinamització del barri vell de Berga. Ahir van celebrar la primera assemblea del que anomenen Centre Social Okupat Autogestionat (Csoa) la Pastera, a la qual havien convidat els veïns. Hi van assistir representants del Banc del Temps i algun veí.

Representants de l'assemblea que van demanar restar en l'anonimat van explicar que cada dia a les 6 de la tarda es duran a terme sessions de treball voluntari. L'objectiu és treure la runa i la porqueria que s'acumulen a l'interior dels quatre pisos d'aquest edifici. Tal com va informar aquest diari diumenge, es tracta d'un immoble que forma part de l'operació d'especulació urbanística que va afectar el barri vell de Berga fa uns quinze anys i va deixar un rastre de cases abandonades en molt mal estat, les cases fantasma.

Els ocupants van explicar que han triat aquesta perquè la titularitat no està clara, ja que la darrera notícia que en tenen és que estava a punt de ser embargada per l'antiga Caixa Penedès.

Van afegir que l'ocupació és una denúncia de la problemàtica endèmica que pateix el barri vell de cases en molt mal estat i abandonades. Alhora volen recuperar aquest edifici per donar-hi usos socials. Entre les propostes que es van esmentar hi ha fer-hi un gimnàs i un menjador popular, una biblioteca i un espai per fer-hi formació o un espai per a l'intercanvi gratuït de coses o d'habilitats.

Membres de l'assemblea van anunciar que faran reunions obertes cada dimarts i que aquest juliol organitzaran sopars per fer calaix per comprar el que calgui per arranjar la casa. Des de dissabte ja han tret molta runa de l'edifici però en queda molta, ja que a l'interior de la Pastera s'acumulen els vestigis de dècades d'abandonament. Els ocupants han consultat un arquitecte i estan esperant confirmar que l'edifici no té danys estructurals. Si fos així, l'abandonarien. Tanmateix van assegurar que, si això passés, el projecte "d'alliberar espais" al barri vell de Berga no s'aturaria.