L'Ajuntament de Puig-reig ha aprovat una moció per unanimitat dels seus grups ERC, CDC i Ara Puig-reig una moció en la que reivindica la seva història, patrimoni i fills il·lustres com Guillem de Berguedà.

En el primer punt d'aquesta moció es demana a l'Ajuntament de Berga «i de forma especial al regidor de l'equip de govern municipal de la CUP, Francesc Ribera, que deixi de fer revisionisme històric amb la figura de Guillem de Berguedà, fill i habitant il·lustre de Puig-reig».

Francesc Ribera 'Titot' (Berga, 1967) conrea la seva vessant artística i ha publicat un llibre anomenat 'L'Assassinat de Guillem de Berguedà', presentat l'estiu del 2015 . A partir de l'assassinat del trobador el 26 de juliol de 1196, Ribera construeix una trama novel·lada a través de la qual perfila la trajectòria d'aquest personatge que justament Ribera ha reivindicat perquè considera que ha caigut en «un oblit injust».

El ple de l'Ajuntament de Puig-reig afirma que «el trobador és un personatge del qual tothom se n'ha de sentir orgullós per ser un dels màxims representants de la cultura medieval catalana, però no es pot utilitzar la seva figura per mentir ni adjudicar-li un origen que no li correspon».

Regió7 ha localitzat el regidor Francesc Ribera, actualment de vacances, que ha declinat fer qualsevol comentari sobre aquesta qüestió.

Contra l'espoli d'obres

L'Ajuntament de Puig-reig també carrega contra l'espoli d'obres del seu patrimoni local. I demana al museu de Berga, «que no actua com a museu comarcal sinó com a museu municipal, el retorn, o el dipòsit permanent de l'escultura de l'anomenat popularment Cavaller de Puig-reig al seu municipi d'origen i concretament a l'església de Sant Martí, indret d'on va ser extret».

Que el Camí dels Bons Homes s'acabi a Puig-reig

Una altra de les peticions és al Consell Regulador del Camí dels Bons Homes per tal que el camí que va de Montsegur a Queralt i que fou estrenat a la dècada dels 90 «acabi formalment al poble de Puig-reig, on hi havia la residència permanent de Guillem de Berguedà, trobador amic dels càtars i l'únic poble de la comarca on hi ha reminiscències físiques d'aquesta heretgia en forma de pintures murals, concretament l'amfisbena de Sant Martí. El poble disposa de gran quantitat de recursos en forma d'allotjaments i serveis de restauració per fer-se càrrec del punt d'inici o final d'aquest camí».

Els templers, només a Puig-reig

Finalment, la moció aprovada en el ple de dimarts, es va acordar «comunicar als ajuntaments de Berga i de Bagà que l'únic poble amb presència templera de la comarca va ser Puig-reig, seu d'una comanda, i que si es volen organitzar activitats relacionades amb aquest orde cal fer constar que en aquests indrets mai hi va haver templers, sinó que es pren la llicència d'un poble de la comarca que es diu Puig-reig, que era seu d'una comanda i que disposava de terres repartides per tot el pre-pirineu»

«Ens sentim menystinguts»

En declaracions a Regió7, l'alcalde de Puig-reig Josep Maria Altarriba (ERC) ha dit que «ens sentim menystinguts perquè s'ha utilitzat la figura de Guillem de Berguedà i els templers sense mencionar Puig-reig» on hi va haver la única comanda templera de la comarca . D'aquí que quan Eudald Serra, el regidor de CDC, a l'oposició,que és historiador va fer arribar als grups la proposta d'aquesta moció, els republicans que governen el poble s'hi sumessin. L'alcalde assegura que «la moció no està feta amb ànim de polemitzar tot i que som conscients que generà controvèrsia , sinó que el que volem és reivindicar el nostre llegat històric. Res més».

«Per Puig-reig aquest és un tema reiteratiu assegura Altarriba. «Hi ha un malestar continuat per l'ús que es fa des d'alguns llocs dels templers i de Guillem de Berguedà». Entre la llista de greuges l'alcalde esmenta que el regidor de Berga Francesc Ribera hagi reivindicat que Guillem de Berguedà nasqués a Berga quan no se sap el lloc o que «la Ruta Templera que es promou a Berga no es faci menció de Puig-reig quan la única comanda templera del Berguedà va ser al nostre municipi. S'ha tergiversat la història».

D'altra banda, el municipi també demana el retorn de l'escultura anomenada el Cavaller de Puig-reig que està al Museu de Berga que té la categoria (reconguda per la Generalitat) de comarcal «però no en fa la funció» ha indicat l'alcalde. «Creiem que és normal que estigui del lloc on va sortir» l'església de Sant Martí.