El Patronat de la Patum haurà de decidir si torna a debatre si a la Patum de lluïment del centenari el proper 3 de setembre s'interpreta un ball de gegants, Corpus 2016, composat per Jordi Pagerols, com ell mateix ha demanat i el patronat ja va rebutjar en la seva última reunió. Aquest ens ha fet públic que es reunirà aquest dimecres 13 de juliol. El punt tercer de l'ordre del dia és «votació per incloure a l'ordre del dia la moció sobre el ball de gegants Corpus 2016».

Tal i com ja va informar aquest diari, Jordi Pagerols recull signatures per fer canviar el posicionament del patronat. La proposta de convocar una reunió de l'ens per debatre de nou aquest assumpte feta per ERC al ple de dijous passat va prosperar gràcies a l'inesperat suport del govern de la CUP i en contra del que diuen els estatuts del patronat, segons va fer notar el secretari a la sessió.

L'article setè dels estatuts del patronat especifica que «els acords es prendran per votació i aquest seran considerats ferms, i no es tornaran a presentar els temes votats davant la junta general si no ho demanen prèviament la meitat més un dels membres que de dret formen el Patronat Municipal de la Patum».

En aquest cas, la petició esmentada ja s'havia tractat i el patronat va decidir rebutjar-la. Per això era un acord ferm, tal com va argumentar la regidora de CiU Queralt Perarnau. Els convergents van oposar-se que el tema torni a debatre's atès que el patronat ja s'ha pronunciat mitjançant un acord adoptat per unanimitat de tots els seus components els grups municipals inclosos. El PSC es va abstenir al ple.

La regidora de Patum, Mònica Garcia, va dir que "considerem que els acords del patronat són ferms" i tot i que ja es va tractar la instància presentada per Jordi Pagerols "i es va votar per unanimitat en contra, nosaltres estem d'acord a tornar a portar aquest tema" al patronat. Garcia va afegir que, "si la meitat més un" dels seus membres estan d'acord "a tornar-la a debatre s'hi pot tornar".

Davant la negativa del patronat, Jordi Pagerols recull signatures perquè l'ens reconsideri la seva decisó. Fins ara n'ha aplegat més de 290.

Debat sobre la presència de la Patum a un festival folk als Estats Units

El patronat de la Patum que es reuneix aquest dimecres 13 de juliol, iniciarà la reunió extraordinària debatent la proposta fet aper ERC i aprovada per unanimitat en el darrer ple municipal per tal que la festa tingui presència a la Smithsonian Folklife Festival l'estiu del 2018 a Washington

Aquesta mostra dura 10 dies i aplega un milió de visitants d'arreu. Catalunya serà el país convidat en aquest certamen d'aquí a dos anys. El programa té per objectiu donar a conèixer les tradicions populars i i el patrimoni immaterial de Catalunya.

L'ens també debatrà una prposta de reducció de l'edat dels membres de les comparses de foc de la Patum infantil.