La tradicional festa del segar i el batre d'Avià ha començat puntual aquest matí a les 9, quan els segadors amb els volants acabats d'esmolar han començat a fer caure les espigues d'ordi i a fer-ne garbells. Cadascun del segadors va acompanyat d'un jove aprenent que s'inicia en les tasques i que ha de suposar el relleu generacional que la festa necessitarà.

Les altes temperatures d'aquests dies han fet que quan ha arribat l'hora d'esmorzar, la rotllana dels segadors s'hagi convertit en una mitja lluna buscant l'ombra de les alzines prop de l'era de Santa Maria d'Avià. Les mestresses han preparat un revitalitzador esmorzar de sega amb amanida de tomàquet, pèsols negres amb cansalada i botifarra que ha estat amenitzat per les cançons del grup de folk que formen Jaume Arnella a la guitarra, Toni Oró al clarinet i Ferran Martínez que toca l'acordió.

Després de cantar i ballar la cançó de la festa, estrenada en l'edició de l'any passat, la feina de segar, garbellar, batre i ventar el cereal ha continuat i aquells visitants que han volgut han pogut agafar un volant i convertir-se en segadors per una estona.

Paral·lelament a les tasques de la sega, la Festa compta amb una trobada de puntaires que fan punta buscant les millor ombres i una vintena de parades de productes artesà i de proximitat ofereixen als que s'hi acosten gran varietat de productes. Per als més menuts, s'ha organitzat un taller de ceràmica i uns jocs gegants.

Durant tot el matí el director Carles Seuba i el seu equip han estat rodant imatges de la festa per tal d'incloure-les en un espot divulgatiu que estan preparant. Això ha fet que en alguns moments tot el públic assistent hagués de seguir les indicacions de l'equip de rodatge i situar-se en una zona determinada o silenciar la música per tal que la càmera pogués captar l'essència sonora de la festa.