El Centenari de Queralt deixarà la ciutat un llegat en forma de CD amb sardanes dedicades al santuari de la seva Mare de Déu. Aquest dimecres han començat les sessions d'enregistrament d'aquest treball a la Teatre Municipal a cura de la Cobla Berga Jove i s'allargaran fins dijous 14 de juliol.

Es tracta d'una inciativa impulsada per la colla sardanista Cim d'Estela amb el suport de l'associació de veïns i la junta parroquial de la Valldan, la Cobla Jove de Berga i que compta amb el mecenatge de l'empresa Bergadana que enguany compleix el seu cinquanta anys i obsequiarà el seus clients amb aquest CD del qual se'n farà un tiratge d'unes 600 còpies i que té un cost d'uns 3.000 euros. Se'n farà un únic concert de presentació el proper 3 de setembre que s'escau la data exacta de la celebració del Centenari de la Coronació. El concert a cura de la Cobla Berga Jove sota la direcció de Denis Rojo es farà a les 6 de la tarda al Teatre Municipal. El mateix dia es presentarà el disc compacte.

Així ho han explicat aquest dimecres Pere Artigas, de la colla Com d'Estella, Maria Antònia Ortega, presidenta de l'entitat veïnal i Joan Serra responsable de la cobla berguedana.

Les sardanes

Les 10 sardanes composades que formaran part del primer CD han anat a cura de compositors berguedans. 'A la Mare de Déu de Queralt' de Josep Farràs; 'Atmosfera berguedana' de Joan Serra; 'Corona de Mans' de Martí Villegas; 'El Balcó de Catalunya' de Joan Benavides; 'El Quer més alt' de Sergi Cuenca; 'Els Viaranys de Queralt' de Narcís Mellado; 'Joiós Centenari' de Lluís Pujals; 'La Verge i l'oreneta' de Josep Vila amb instrumentació de Lluís Gual; 'Queral't de Joan Casas i 'Queralt al cor' de Robert Agustina.

A banda d'aquestes sardanes, aquest primer CD recollirà altre temes amb motius queraltins com 'L'oreneta de Queralt' d'Agustí Cohí Grau; 'L'oreneta de Queralt' de Manel Oltra i 'Apa som-hi Queralt' de Pere Benítez i un arranjament de Lluís Gual per cobla de l''Himme de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt' d'Antoni Ribera

Reedició del cançoner de Queralt

El 3 de setembre també es presentarà la reedició del Cançoner de Queralt en CD que havia enregistrat en el seu dia en format de cassette l'Orfeó Berguedà.

Tindrà 12 peces: Himme de la Coronació, Virolai Madona de Queralt, De Queralt a Montserrat, Déu vos salve maria pia, A la nostra mare la Verge de Queralt, Oració a la Verge de Queralt, Virolai Verge gentil, Goigs vells, Goigs nous, virolai Ave Maria, Himme dels Romeus i les Aromes de Queralt.

Aquest treballa el va dirigir Ferran Badal amb Josep Freixa, Dolors Vargas i Brauli Breganciano com a solistes i Maria Àngels Pons a l'orgue.

Les activitst sardanistes dins dels actes del Centenari es complementaran amb un espectacle 'Retrats d'un sentiment' amb la cobla Marinada i la colla Violetes del Bosc el 8 de setembre a les 6 de la tarda al Teatre Municipal. El mateix dia de la Gala al matí hi haurà una audició de sardanes amb la cobla Pirineu al santuari.