Sant Jaume de Frontanyà va començar ahir a resoldre part de la incògnita que ha rodejat el multitudinari festival de música electrònica i chill out que des d'anit és en marxa al municipi. Sota el nom de Biomusicat, la marca amb què s'ha anunciat al territori, el jovent de diversos punts d'Europa que va desembarcar al poble, tenia ben clar on anava: "Venim al Kali Mela 2016, quasi una setmana de música electrònica i tallers de tot tipus: ioga, meditació, agricultura ecològica, xamanisme, tantrisme, teràpia natural, plantes terapèutiques i molt més". Ho explicaven a Regió7 en Logan de Suïssa ila Júlia de la Toscana, que han pagat 160 euros per cap d'entrada anticipada per gaudir de sis dies "de pur caos energètic musical", segons també consta al programa de l'organització que pot trobar-se, amb aquest segon nom, a les xarxes socials i a Internet. Qui volia comprar el tiquet a taquilla pagava més que ells, 190 euros.

Per als joves als que els agrada la música electrònica, el high tech divers, el trance, part de l'atractiu del certamen a Sant Jaume és el fet que "l'any passat, l'estiu del 2015, es va fer de manera molt similar a la zona de Manresa i va ser genial", segons admetien a la zona d'entrada la jove Teresa Martín de Madrid, que havia arribat al poble tota sola en la seva furgoneta, o la Inés, d'Austria, que preferia no dir el cognom, i que anava acompanyada d'una bona colla d'amics fidels a aquest tipus de trobada en què durant gairebé una setmana acamparan al bosc, coneixeran gent nova i viuran la festa que se'ls ofereix "al màxim".

A última hora de la tarda havien arribat al poble més de 900 joves de diversos punts d'Europa, vinguts entre d'altres països, d'Itàlia, Suïssa, Holanda, Bèlgica o Àustria. Però també d'altres com els Estats Units o el Japó. La resta desembarcarà avui. Daniel Petrescu, director del certamen, va assegurar també ahir a aquest diari que el Kali Mela és "només una part del festival Biomusicat, que no s'havia fet mai amb les característiques d'enguany, molt més ben muntat i organitzat al detall per passar tots els controls que han estat necessaris". Sigui com sigui, el que hi havia anit a l'entorn de l'esplanada de Vilarrasa eren autèntics carregaments de menjar, beguda i moltes ganes de parar la tenda o posar a lloc la caravana i començar a gaudir de l'ambient. Dins de Vilarrasa, on l'organització no va permetre fer-hi fotos, hi ha tres àrees en què s'hi faran els tallers, els cursos o bé es podrà ballar la música que sonarà, així com diversos food trucks de menjar ecològic i beguda. "Hem contractat un equip de sonorització de la República Txeca que ha treballat en concerts de la Madonna, els altaveus es posen de manera que la música queda comprimida en el 10% més del que sol ser habitual perquè la intensitat d'aquesta no arribi al poble", va relatar també Petrescu.

Pel que fa als grups de música electrònica, també n'hi ha de diverses nacionalitats. Entre d'altres, Psykovsky de Rússia, Dark Whisper i Sator Arepo de Dinamarca, o Kokobloko d'Alemanya. En total, més d'una vintena llarga.

Milers d'assistents, membres de l'organització i músics van contribuir a convertir la carretera de Sant Jaume en un no parar de cotxes i furgonetes blanques o pintades casolanament d'estil més o menys hippy. A més, hi havia un autocar, que portava gent que venia de l'aeroport del Prat. Al poble, en canvi, s'hi respirava calma absoluta, tot i que hi havia un cotxe de Mossos que hi patrullava. Josefina Jiménez de Sant Feliu de Llobregat, que hi passa temporades, no hi havia vist gaire ningú: "només alguns cotxes que paren a l'entrada i després continuen cap a Vilarrasa i poc més. Gairebé et diria que hi ha menys veïns que habitualment", assegurava. I és que encara que algunes cases rurals sí que s'han omplert en motiu del festival, d'altres establiments com Cal Marxandó es mantindran tancats".

A la majoria d'assistents al Kali Mela de Sant Jaume no els faltarà pas on menjar i dormir i faran gairebé tota la vida a l'extensíssim terreny en què s'ha situat el certamen i que, des de dimarts, és completament tancat amb tanques. Són quilòmetres de bosc que per uns dies es convertiran en el lloc d'allotjament i festa de molts joves que han fet moltíssimes hores de cotxe o avió per arribar-hi. "No s'hi accepten nens, aconseguiu una mainadera, que això és seriós", avisa el lloc de la xarxa en què hi ha el programa del festival.