175 anys no se celebren cada dia. La Bauma dels Encantats està d'aniversari i prepara festa grossa per aquest dissabte 30 de juliol. L'entitat festiva berguedana presenta una nova fórmula de la tradicional dormida al carrer que va impulsar a la dècada dels 90: una festa del pijama amb actes gratuïts per a tots els públics.

La presidenta de la Bauma dels Encantats, Mariona Casellas, ha matisat que un dels objectius d'enguany, coincidint amb l'aniversari, era recuperar la dormida al carrer que va deixar-se de celebrar fa uns anys. La normativa vigent no permet dormir al carrer, és per això que han buscat una nova proposta per reinventar l'activitat. Els actes s'iniciaran a les 8 del vespre a la plaça Viladomat amb una cercavila pels carrers del nucli antic amb els gegants i la xaranga dels Encantats. Quan la comitiva arribi a la plaça del Forn, s'iniciarà el sopar popular gratuït: pa amb tomàquet i embotits i pastís d'aniversari. Casellas espera que aquest acte sigui participat i «tothom qui hagi tingut implicació directa amb l'entitat o simplement hi hagi participat, vingui a celebrar-ho amb nosaltres». És per això que s'ha convidat a tothom qui està registrat a la llista de correu electrònic de la Bauma.

Mariona Casellas, presidenta de la Bauma dels Encantats amb els gegants. FOTO: DANI PERONA

La festa continuarà amb una quina popular, on hi han col·laborat els comerciants de la ciutat i seguidament s'iniciarà la festa nocturna amb música de tots els temps a càrrec de PD Urrixic. Avançada la nit serà el torn dels diversos concursos que ja havien amenitzat la dormida al carrer. «Serà potser el moment que més s'assemblarà a l'antiga festa i per això ho hem volgut mantenir», ha matisat. Es tracta del concurs de titits, el concurs de gemecs i també el concurs de pijames on es premiarà el pijama més clàssic Berga, el més "hortera" i el més fresc. I és que l'organització demana a tots els participants que assisteixin a la festa amb pijama. De fet, ha recordat Casellas, «aquesta és una de les gràcies de la celebració i encara que no ens quedem a dormir a la plaça del Forn, és una manera de reviure la festa». A més, tots els que vagin vestits per a l'ocasió, tindran descomptes als bars de la Plaça i el Cóm, que col·laboren amb la festa. Casellas també ha agraït a tots els col·laboradors a la festa i especialment a la Rosa Portell per a la confecció del cartell.

La Bauma convida a tots els berguedans a assistir a la celebració i a compartir amb aquesta entitat centenaria aquesta festa d'aniversari que continuarà el proper 17 de setembre amb una nova edició del Tomb Encantat.