Turisme del Berguedà i el Museu de la Colònia Vidal han elaborat un vídeo promocional per donar a conèixer les colònies de la comarca i atreure visitants mostrant els seu patrimoni natural i cultural.

Aquesta és una de les propostes impulsades des del grup de treball format per empresaris, tècnics i regidors per generar activitat per a la dinamització de ls colònies a nivell turístic. Per altra banda, la setmana vinent s´instal·larà un plafó informatiu a cada colònia (en quatre idiomes) finançat per la Diputació de Barcelona i també es col·locaran uns rètols en el Camí de les Colònies dins del projecte del Camí del Llobregat perquè les persones que facin el recorregut siguin conscients de la història de la zona per on estan caminant.

El patrimoni industrial del Berguedà és dels més rics de Catalunya, amb recursos d´interès que esdevenen un pol atracció i d´oportunitats de promoció i desenvolupament turístic. Al nord del Berguedà trobem recursos i patrimoni vinculat especialment a la mineria mentre que al sud del Berguedà hi destaca el rosari de colònies tèxtils al llarg del riu Llobregat.

En el tram Berguedà del riu Llobregat s'hi identifiquen quinze colònies: Cal Rosal, La Plana, L´Ametlla de Casserres, Cal Metre, Cal Bassacs, Viladomiu Vell, Viladomiu Nou, El Guixaró, Cal Prat, Cal Casas, Cal Pons, Cal Marçal, Cal Vidal, Cal Riera i l´Ametlla de Merola.

La singularitat d´aquest paisatge industrial en el seu conjunt, representant la concentració de colònies tèxtil més gran del món, amb una important densitat i homogeneïtat i el fet que les colònies representen un patrimoni viu i en continua evolució, fa que diferents actors es coordinin per revitalitzar el passat comú, reforçar la identitat col·lectiva i dinamitzar aquest patrimoni únic.

La vida cultural de les colònies industrials del Llobregat és molt rica amb una agenda d´activitats i festivals que omplen de vida els mesos d´estiu. En aquesta agenda cultural, destaquen les activitats culturals de Logos Berguedà a l´Ametlla de Merola amb sopars temàtics i l´exposició de fotografies d´Àngel Prat, els concerts i exposicions del Konvent a Cal Rosal, els tastos de vins a la Torre de l´Amo de Viladomiu Nou, les visites dramatitzada al Museu de la Colònia Vidal o el Festival Berguedà Folk a la Colònia de Cal Pons, entre molts d´altres.