La jove colla dels Castellers de Berga creada l'any 2012 materialitzarà a partir d'aquest dimecres un dels seus projectes estrella d'enguany: fer un viatge a Grècia per fer-hi castells, per conèixer la petjada històrica catalana al país hel·lè i per viure en primera persona la realitat dels camps de refugiats on intentaran obrir una porta a l'esperança amb les seves torres humanes i també fent una donació de 1.200 euros.

Aquesta viatge és fruit de la visita que l'associació cultural Aenianes d'Ypati va dur a terme la tardor del 2015a Berga amb motiu del seminari Acció del govern local pel Desenvolupamnet Econòmic organitzat pel Casal d'Europa del Berguedà. Fruit d'aquesta estada, els representants de l'entitat grega van explicar als seus col·legues berguedans que estaven organitzant una trobada per l'estiu del 2016 amb els castellers del Poble Sec. Els berguedans van veure l'oportunitat d'afegir-se al projecte i l'entitat hel·lena ho va acceptar. Així l'expedició berguedana i els Castellers del Poble sec visitaran la seu de l'antic ducat de Neopàtria, Ypati, una regió que va ser poblada pels catalans entre el 1204 i el 1390.

El viatge començarà dimecres a la nit quan una delegació de la colla castellera berguedana de 83 persones emprendrà el rumb cap a Grècia on arribarà la matinada de dijous. A migdia, tenen prevista una actuació castellera a la plaça Monastiraki d'Atenes. Després de visitar l'Acropòlis i el Museu Arqueològic es traslladaran fins a Ypati que serà el seu camp base. Divendres hi visitaran el castell català medieval i el Museu Bizantí. A la tarda, després de gaudir de les piscines termals aixecaran castells, un acte inclòs al programa de la festa major del poble. Diumenge visitaran Termòpiles om a més de fer-hi visites culturals actuaran al centre de refugiats. A més, els Castellers de Berga donen 1.200 euros al projecte de voluntariat Eko del camp de Vasilika.

Ahir, la presidenta de l'entitat Núria Rigola, el cap de colla Joan Farguell i les integrants de la comissió organitzadora del viatge Núria Subirana, Iris Osorio i Imma Blanco van explicar que aquest projecte ha suposat un important repte per a una colla petita com la seva. «Quan ens ho van plantejar ens vam marejar només de pensar-ho» van fer broma a la presentació d'ahir.

Pre poder-lo entomar el mateix any que han canviat de local i han recuperat el vell cinema Catalunya com a local social i d'assaig, han hagut de programar un ampli ventall d'activitats per recollir els fons necessaris per costejar-se el viatge. El perfil dels viatgers berguedans é sun públic molt familiar amb molta presència de canalla i pares.

El projecte pel que han donat 1.200 euros és un dels que els va proposar l'entitat Mare Mortum