Per primera vegada des de la seva estrena com a espai fet museu l'any 2007, la Casa de la Patum està tancada sine die. A hores d'ara, el govern de Berga no sap en quina data el públic podrà tornar a visitar la comparseria patumaire perquè encara no ha pogut decidir si arranjarà l'edifici actual o en buscarà un altre, en funció del cost que tingui cada opció. La raó és que no disposa de la informació necessària per prendre la decisió. Així, malgrat que té la informació de quan costaria arreglar la teulada (import que no ha fet públic) falta determinar quan valdrà actuar a l'edifici si està afectat pels tèrmits, tal com va informar en el seu dia a Regió7 la regidora de la festa, Mònica Garcia.

La coincidència de l'època forta de vacances del personal municipal i la proximitat de la celebració d'una Patum extraordinària amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, que comporta un important desplegament logístic, han fet que no hi hagi hagut temps per calcular tots els costos de la intervenció que caldrà realitzar a l'actual Casa de la Patum, ha confirmat la regidora Garcia. Per aquest motiu, l'executiu no disposa de totes les dades per prendre una decisió sobre què farà: arreglar l'actual local o buscar-ne un altre. Tot dependrà del cost que tingui fer l'arranjament, informació que ara mateix no es coneix. "Ara per ara no podem prendre cap decisió. Caldrà esperar" ha assegurat l'edil.

Malgrat que aquest mes de juny, els responsables municipals van informar que en quinze dies tindrien els pressupostos sobre la taula per prendre una decisió això no ha estat així. Tanmateix, a hores d'ara el govern local està pendent que els tècnics puguin fer unes cates a l'edifici per confirmar definitivament la presència de tèrmits i veure l'abast de l'actuació que cal fer. Les intervencions que s'hagin de fer per la presència d'aquest insecte poden condicionar el pressupost, la inversió a realitzar.

Tot plegat farà que almenys fins després de la celebració de la Patum extraordinària que tindrà lloc el 2 i 3 de setembre d'enguany amb motiu del Centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt no es conegui la diagnosi de la problemàtica i el cost que tindrà solucionar-lo, ha exposat la regidora Garcia. La regidora de la Patum ha lamentat aquesta situació perquè "hi ha visites que no es poden fer". De fet, actualment només es pot passar l'audiovisual de la festa i es fa al Museu Comarcal de Berga al carrer dels Àngels.

La Casa de la Patum està tancada des de principi de maig. Com cada any, abans de la festa, aquest espai es tanca al públic per la proximitat de la festa que fa que se'n tregui la imatgeria. Un cop celebrada la festa es va acordar que les figures no hi tornarien pel mal estat de la teulada, que ha fet que quan plou l'aigua caigui a prop de la imatgeria. Per això, el patronat va optar per deixar la comparseria, provisionalment, a l'interior de l'edifici consistorial.

La comparseria patumaire es va guardar del 1968 al 2002 als baixos de l'edifici consistorial. Anteriorment havien estat en un edifici de Sant Francesc. El trasllat a l'actual Casa de la Patum, inaugurada a final de l'any 2002, va suposar una millora de les condicions de conservació. El fet de fer museu aquest espai el 2007, inaugurat el novembre d'aquell any pel director general de Turisme d'aleshores, Joan Carles Vilalta, va fer que fossin visitables per primer cop. L'any 2015 aquest equipament va rebre 9.759 visitants, el 8,2% més en relació amb el 2014.