Els ciutadans de Berga saben en la seva immensa majoria que la CUP s’ha fet càrrec del govern de la ciutat, però entre un terç i la meitat és incapaç de dir el nom de l’alcaldessa, Montse Venturós. El gran gir polític que ha hi ha hagut a la ciutat, doncs, és conegut, però superficialment, i els seus efectes són percebuts de forma moderada: només la meitat perceben algun canvi en el govern local. Així es desprèn d’una enquesta feta per aquest diari a cent residents a la ciutat triats a l’atzar.

La irrupció de la CUP al govern d’una capital de comarca per primer cop en tot el país ha estat una notícia d’abast nacional que ha arribat fins a la immensa majoria dels administrats. Dels cent consultats per aquest diari, 84 van saber contestar que el govern és dirigit per la CUP, i els que no van donar una resposta no van demostrar estar confosos, sinó que, directament, van reconèixer que no ho sabien. No hi ha, doncs, dubtes sobre quin és el partit a la casa gran.

No és de les mateixes proporcions el coneixement de qui porta la vara de comandament. El nom de Montse Venturós el saben dir 57 dels enquestats, mentre que 42 admeten que no ho saben. Per calibrar si 57 respostes positives és molt o poc, es pot comparar amb el resultat d’una enquesta de les mateixes característiques feta a Manresa quan Valentí Junyent feia un any que era a a l’alcaldia, com ara Montse Venturós. Els manresans que van saber dir el nom de Junyent van ser 51. Aquesta dada s’ha de contrapesar amb el fet que la població de Manresa és cinc vegades la de Berga, i la distància entre alcalde i administrats és molt més gran a Manresa que a Berga.

Quan es demana als ciutadans si un tomb tan gran com el que suposa passar d’un govern de CiU amb majoria absoluta a un govern dels anticapitalistes és perceptible en la forma en què es governa la ciutat, 49 responen que no, gens, i 27 que no gaire, un bloc que suposa dos terços dels enquestats. Només 3 pensen que es nota molt, i 21 ho han notat bastant.

Els que han percebut el canvi el consideren més aviat positiu, resposta que donen 16 dels cent consultats. Els que el qualifiquen de molt positiu han estat 4. En total, doncs, una cinquena part dels consultats aproximament ha detectat elements de canvi en la política de la CUP i els aplaudeix.

L’opinió sobre CiU, demolidora

CiU va passar de governar amb majoria absoluta a obtenir menys vots que la CUP. Aquesta caiguda es reflecteix en l’opinió que els enquestats tenen dels govern anteriors. Els dos mandats previs a l’actual van estar encapçalats per Juli Gendrau. Quan es pregunta per l’actuació dels governs anteriors, una quarta part la qualifica de molt negativa, i més d’un terç de més aviat negativa, un bloc que constitueix una àmplia majoria de 64 dels enquestats. Només 22 tenen una opinió molt positiva o més aviat positiva dels executius precedents.