La idea que tots els berguedans capaços de caminar participen en la Patum és exagerada. Dels cent enquestats per aquest diari, una mica més de la meitat admet que no hi participa gens, i els que diuen que hi participen molt o bastant intensament superen de poc una quarta part dels consultats. Tanmateix, aquest nucli relativament minoritari té al seu entorn un gran consens.

Dels 62 que han respost que no hi participen gens o només una mica, una bona part no se´n desentén, sinó que la segueix com a públic, decisió que es pot prendre per gust personal, per raons d´edat o per limitacions físiques. Ho fan com a espectadors molt intensament 28 dels consultats, i 14 afirmen fer-ho una mica, de manera que es forma un bloc de més d´un terç dels consultats que no serà vist saltant a la plaça de Sant Pere però estarà atent a la festa com a observador d´una manera o altra. D´aquesta manera, es podria dir que la Patum té el seguiment actiu o passiu de més de dos terços dels ciutadans.

I més enllà de la implicació personal, la valoració és unànime: gairebé ningú no troba la Patum poc important, i gairebé la totalitat dels enquestats citen la festa com un actiu important de la ciutat.