El Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug celebra enguany la 54a edició. Diumenge una quinzena de pastors i els seus gossos competiran al tradicional concurs, que manté el mateix nombre de participants que en edicions anteriors. Els pastors provenen d'arreu de Catalunya, Aragó, el País Valencià, el País Basc, les Illes i França. L'alcalde del municipi, Salvador Juncà, ha lamentat que no hi hagi "un bon planter" de pastors joves que asseguri el relleu generacional del concurs, i ha afegit que "d'aquí uns anys serà preocupant". El concurs, que congrega molts visitants al poble, enguany i també gràcies al bon temps que s'espera preveu rebre entre 4.000 i 5.000 persones. El batlle ha assegurat que els hotels i hostals del municipi fa dies que han penjat el cartell de complet per tot el cap de setmana.

Un total de 15 pastors amb els seus gossos competiran aquest diumenge en la 54a edició del Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug. Aquest petit municipi del Berguedà espera amb ganes l'arribada dels visitants que ompliran els restaurants i hotels de la vila. De fet, l'alcalde de la població, Salvador Juncà, ha explicat a l'ACN que durant aquest cap de setmana les pernoctacions arribaran al 100% d'ocupació. "Fins i tot hem hagut d'enviar un pastor a dormir a la Molina", ha assegurat.

Per Juncà, l'històric Concurs Internacional de Gossos d'Atura és un esdeveniment "molt important" pel poble, per la gran quantitat de visitants que arrossega des de fa anys, cosa que ha provocat que el concurs s'hagi convertit en una cita marcada al calendari per molts amants d'aquesta tradició. Segons el batlle, el concurs forma part del patrimoni de Catalunya i "és important mantenir-lo i donar-lo a conèixer".

L'alcalde s'ha mostrat preocupat pel futur del concurs "perquè no hi ha pastors joves". "La majoria de pastors són gent de 60 anys o més", ha assegurat. Mentre que de pastors joves només n'hi participen un parell. "De moment anem aguantant, però a la llarga no sabem com s'haurà de fer perquè de pastors joves no en pugen", ha lamentat.

El certamen que se celebrarà aquest diumenge consta de dues parts: la primera en què hi participen tots els pastors i la segona en què hi concursen només els finalistes. El jurat valora l'obediència del gos i també el fet que superin un seguit d'obstacles com per exemple col·locar tot un ramat d'ovelles dins d'un tancat i tornar-lo a treure.

L'entrada al recinte té un cost de quatre euros que serveixen en part per finançar el concurs, juntament amb les aportacions del Consell Comarcal i la Diputació.