L´arribada de la imatge de la Mare de Déu de Queralt a Berga, aquest dissabte a la tarda, marcarà el tret de sortida oficial als actes del centenari de la coronació de la Verge. Després d´un any d´activitats prèvies i de preparatius, la imatge deixarà el santuari per fer estada a Berga i altres pobles de la comarca. La seva baixada a la ciutat, però, serà única i diferent a les arribades que s´han celebrat en els anteriors aniversaris de la coronació, rebuda per una comitiva especial que participarà en una processó per una part del barri vell.

Els membres de la comissió Queralt 2016 animen als berguedans a participar-hi degut a que es tractarà d'un fet «històric» i «mai vist». Així ho han assegurat Ignasi Guitart i Xavier Güell durant la roda de premsa que l'organització ha realitzat a un dia vista de l'inici oficial dels actes amb l'obejctiu de resoldre tots els dubtes sorgits dels actes de celebració.

Per primera vegada, la comparseria de la Patum i els representants de la festa dels Elois donaran la benvinguda a la Mare de Déu a la plaça de la Creu. L´inici d´aquest acte sense precedents està previst que s´iniciï a les 7 de la tarda. El vehicle que portarà la imatge de la Mare de Déu arribarà pel carrer del Roser. A la plaça de la Creu, ja l´esperarà en formació tota la comitiva per enfilar cap al carrer Major.

La processó, acompanyada pels músics de la banda de l´escola municipal de música, estarà encapçalada pel tabaler i el banderer dels Elois, els seguiran els administradors de la ciutat i, a continuació, el tabal de la Patum, els turcs i cavallets, maces, guites, nans vells, gegants, nans nous i l´àliga, que tancarà la part patumaire. A darrere hi anirà la creu gòtica de sant Pere amb els àngels de la Patum al costat, i a continuació, la imatge de la Mare de Déu de Queralt portada pels capitans de la festa. Seguiran la Verge els representants de l´església, i tancaran la comitiva el macer i les autoritats.

La processó seguirà el carrer Ciutat i el carrer dels Àngels fins arribar a la plaça de Sant Pere, on a banda dels berguedans que la vulguin rebre, l´esperaran les comparses de la Patum i més de 200 cantaires de corals de tot el Berguedà que, conjuntament amb la banda de l´escola de música de Berga, interpretaran el virolai Verge gentil, de Mn. Marià Miró. Quan la Mare de Déu enfili les escales de l´església, es cantarà l´himne de la Coronació, del mestre Antoni Ribera, i per acabar, l´Ave Maria de Mn. Pere Tuyet. Un cop a dins de l´església tindrà lloc la pregària de benvinguda presidida pel vicari general, Joan Casals. La imatge de Queralt no tornarà a sortir fins al dilluns per visitar Avià i Cal Rosal.