Ahir van començar oficialment els actes de celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt amb la inauguració al Museu Comarcal de Berga de l'exposició "Sub Tuum Praesidium, la imatge de la Mare de Déu al bisbat de Solsona", amb la presència d'autoritats i dels comissaris i els dissenyadors de la mostra. El president del Consell Comarcal, David Font, també assistent a la inauguració, va destacar la transversalitat d'aquesta celebració i la implicació que ha tingut més enllà de Berga. "Molts pobles de la comarca han expressat la voluntat de ser al centenari de Queralt i la població s'ha bolcat a preparar aquesta celebració", va afirmar.

Durant el seu torn de paraula, Font va destacar "l'esforç i la col·laboració entre els veïns" que s'ha fet present les darreres setmanes, per a una celebració "de la qual la gent està orgullosa" pel fet de viure-la com una festa "única" que ha activat els berguedans.

A l'acte d'inauguració també hi van assistir els comissaris de l'exposició, Imma Lorés i Francesc Miralpeix, que van destacar que el seu objectiu ha estat el de poder reflectir una mirada "polièdrica" de les imatges de la Mare de Déu. Aquesta mostra, que s'ha pogut veure al Museu Diocesà Comarcal de Solsona, ha estat dissenyada per Salvador Vinyes i Sílvia Massana, que també han estat els encarregats, juntament amb altres persones, d'adaptar la mostra a l'espai que ofereix el museu de Berga. Per temes logístics, les instal·lacions no han pogut acollir totes les peces de l'exposició, tot i que el director del Museu Diocesà de Solsona, Lluís Prat, va elogiar la feina duta a terme per encabir-la i donar-hi sentit.

El representant de la comissió Queralt 2016, Ferran Aymerich, va donar les gràcies a totes les persones que han fet possible que aquesta exposició, que també inclou una rèplica de la marededéu de Queralt, es pugui visitar a la ciutat de Berga. Aquest treball va ser concebut, precisament, amb motiu dels actes del centenari de la coronació. Per la seva banda, la regidora de Cultura, Mònica Garcia, va parlar de la transversalitat d'aquesta exposició, "que va molt més enllà de la imatge de la Mare de Déu i s'hi pot trobar el vessant artístic, antropològic o tradicional".

L'exposició es pot visitar de manera gratuïta fins al 30 d'octubre en horari d'obertura del Museu Comarcal de Berga, situat al carrer dels Àngels.