La temporada de bolets encara no ha començat al Berguedà, però enguany serà la primera vegada en molts anys que el tret de sortida a l´època boletaire no estarà marcat per l´aparició de les parades que s´instal·len a peu de carretera per vendre les primeres cistelles. Diversos municipis del Berguedà ja han aprovat la nova ordenança que regula els mercats i la venda ambulant que s´ha impulsat des del Consell Comarcal del Berguedà. L´objectiu principal és millorar la seguretat viària, sobretot al pas de la C-16 per l´alt Berguedà.

Aquesta nova ordenança posa fi a la vella demanda d´alguns alcaldes del Berguedà, que reivindicaven un control en la venda ambulant a peu de carretera. La proliferació de parades els darrers anys a l´eix del Llobregat suposava un problema per a la seguretat viària. Fins aquest any, diversos venedors s´instal·laven amb parades improvisades als vorals de la carretera, en alguns casos, en trams perillosos i sense senyalització. Aquest fet provocava que els vehicles haguessin d´estacionar de manera irregular al costat de la carretera i posessin en perill la seguretat dels vehicles que hi circulaven.

Des de l´inici d´aquest mandat, els alcaldes reunits al consell d´alcaldes van impulsar la creació d´aquesta normativa. Després de l´aprovació d´un text genèric al març, els darrers mesos, els consistoris que han volgut han adaptat l´ordenança a les necessitats dels seus municipis i l´han aprovat en sessió plenària perquè pugui entrar en vigor. A hores d´ara ja hi ha diversos municipis que l´han aprovat perquè pugui aplicar-se aquest mateix any. Avià, Gironella, la Pobla de Lillet, Castellar de n´Hug i Guardiola de Berguedà en són alguns exemples.

Els pobles que més reclamaven aquesta normativa són els de l´alt Berguedà. L´alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, va explicar que l´existència de parades a la carretera suposa «un perill» per a la seguretat dels conductors. Fins ara, sense cap normativa reguladora, «no teníem cap eina per fer-hi front», va assegurar. Ara, cada municipi pot regular quins són els espais habilitats per a la venda ambulant (no només de bolets) i determinar quines sancions s´aplicaran a les persones que incompleixin aquestes limitacions.

El president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, va recordar que fins ara hi havia un buit legal en aquest sentit, ja que la C-16 és competència de la Generalitat i, sense cap normativa sobre la qüestió, no hi havia directrius per poder sancionar. Amb aquesta ordenança, va afegir, cada municipi decidirà quina és la sanció, tot i que els encarregats d´iniciar l´expedient sancionador seran els cossos de seguretat corresponents en cada cas. Pel que fa als interiors dels municipis, serà la Policia Local en el cas de tenir-ne, i si no, serà potestat dels Mossos d´Esquadra, que també seran els responsables del control a la C-16.

Els alcaldes volen deixar clar, però, que l´objectiu no és el de prohibir la venda ambulant, i han posat èmfasi en el fet que l´objectiu principal és garantir la seguretat als conductors que circulen per l´eix del Llobregat.