Nou alts càrrecs de l'Església i una trentena de capellans oficiaran la missa solemne de commemoració dels cent anys de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt que se celebrarà aquest dissabte 3 de setembre a l'església parroquial de Santa Eulàlia, coincidint amb l'aniversari exacte de la coronació, que va ser el 3 de setembre del 1916.

La celebració religiosa, que s'iniciarà a 2/4 d'11 del matí, estarà presidida, tal com ja va explicar aquest diari, pel cardenal i arquebisbe emèrit de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, i pel bisbe de Solsona, Xavier Novell. A banda, segons han confirmat fonts del bisbat a Regió7, també oficiaran la cerimònia el bisbe emèrit de Solsona, Jaume Traserra; l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives; el bisbe de Vic, Romà Casanova; l'abat de Poblet, Octavi Vilà; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; i el pare provincial dels claretians, Ricard Costa-Jussà. A aquests s'hi sumaran el rector de Berga, Marc Majà; el mossèn custodi de Queralt, Ramon Barniol; i una trentena de capellans de les parròquies del Berguedà i de la resta del bisbat de Solsona que se sumaran a la celebració religiosa que es considera única per la seva rellevància. A banda de les autoritats locals, a excepció de l'alcaldessa i dels regidors del govern de la CUP, també hi participaran els administradors de la ciutat i els capitans de la festa del centenari. La missa estarà amenitzada musicalment per l'Orfeó Berguedà, la coral i l'orquestra de l'escola de música de Berga i la Polifònica de Puig-reig.

A la sortida de missa s'iniciarà la Patum de Lluïment del Centenari. En aquesta ocasió està previst que els representants de l'Església puguin presenciar la Patum des del balcó de l'ajuntament, a diferència del que va passar per les festes del Corpus, ja que han estat convidats per la comissió de Queralt 2016 i no pel consistori. Segons ha pogut saber Regió7, a hores d'ara el cardenal, Lluís Martínez Sistach; el bisbe de Solsona, Xavier Novell; i el capellà custodi de Queralt, Ramon Barniol, seran al balcó conjuntament amb l'alcaldessa i els regidors del govern de la CUP i de l'oposició. La comissió del centenari també ha convidat el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, del qual s'espera la presència. A més, ocuparan el balcó els capitans de la festa, els administradors de la ciutat i una petita representació de la comissió del centenari, i encara s'espera acabar de tancar la llista definitiva de convidats.