Queralt, eixa cosa, és el títol de l'article que clou el número especial de la revista cultural l'Erol. Un treball pòstum de mossèn Josep Maria Ballarín, que va morir el mes d'abril passat. L'Àmbit de Recerques del Berguedà ha presentat el darrer exemplar de la publicació dedicat íntegrament a Queralt amb motiu de la celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu: Queralt. Un paisatge patrimonial.

Com no podia ser d'una altra manera, Ballarín, que va ser capellà custodi del santuari de Queralt durant 35 anys, també ha format part d'aquest recull de treballs i investigacions de 200 pàgines. S'hi sumen més d'una quarantena d'autors que han aportat el seu granet de sorra a fer realitat aquesta obra colossal, que està dividida en cinc apartats segons la temàtica: història; art, patrimoni i arquitectura; l'espai; mirades i records; i espiritualitat.

El darrer número de l'Erol, que ja està a la venda, es va presentar ahir en públic a la sala de plens de l'Ajuntament de Berga, que es va omplir per escoltar les paraules de mossèn Ramon Viladés i Rosa Serra, de l'Àmbit de Recerca del Berguedà que edita la publicació. Tots dos van avançar breument el contingut de l'obra i van assegurar que encara hi ha una llarga llista de temes sobre Queralt per desenvolupar en un futur. Va cloure l'acte l'alcaldessa de Berga, Montserrat Venturós.