Berga viu des de la nit de divendres 2 de setembre i fins a la matinada de diumenge una Patum extraordinària amb motiu de la commemoració del Centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt. Es tracta d'una Patum completament fora del normal que té lloc perquè la capital queraltina festeja que fa cent anys que es va coronar la Verge berguedana, una icona de berguedanisme. Cada vint-i-cin anys des del 1916 s'ha celebrat l'aniversari d'aquell fet. I un dels actes per donar-hi brillantor és fer la festa de festes, la manifestació màxima i un dels símbols d'identitat dels berguedans: la Patum.

Aquest divendres, quan faltaven pocs minuts per les 8 de la tarda, la plaça de Sant Pereva viure l'inusual inici d'una passada el setembre. També és la primera Patum que es feia fora de les seves dates habituals pel Corpus, d'ençà que el 25 de novembre de l'any 2005, la Unesco la va proclamar Obra Mesra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

L'àgora berguedana va presentar el vespre de divendres un bon aspecte plena de persones que no es van voler perdre aquesta ocasió ben especial. Els músics van marcar l'inici de la passada a les 8 en punt a la plaça de Sant Pere on les maces, les guites i els gegants van protagonitzar els primers salts enmig d'un ambient calorós i d'alegria. El recorregut d'aquesta particular passada del Centenari era adaptat especialment per a l'ocasió i s'ha cenyit al límits de l'antic barri vell. Després de la plaça de Sant Pere es va saltar saltat al cor del nucli històric a la plaça de Santa Magdalena i seguidament a la plaça Viladomat. L'itinerari havia de seguir per les places del Doctor Saló, de la Ciutat, de Sant Ramon, del Forn, de Sant Francesc, de la Creu, de les Fonts i de Sant Joan, on s'havien de fer tirabols com també al final a la plaça de Sant Pere on es va acabar de matinada.

Uns 3.000 entrepans

Una de les novetats d'aquesta passada és el sopar popular al Vall que la Comissió de Queralt 2016 va muntar per recaptar fons per ajudar a pagar les despeses de la festa. Els salts es van aturar perquè a partir de les 9 la comparseria pogués participar al sopar i era previst que pels volts de les 10 de les nit es reprengués. Fonts de la Comissió van explicar que ja s'havien venut més de 2.000 tiquets, una xifra que va superar les seves expectatives.

En total es van servir uns 3.000 entrepans, entre els de tastets (botifarra blanca), de cansalada i de formatge, aquest per a qui no ha volgut menjar carn. A més de begudes, cervesa de la casa Damm que col.labora amb la festa, resfrescos, aigua i barreja la beguda típica de Patum. L'entrepà i una beguda costava 4 euros.

Per la seva banda, la regidora de Patum Mònica Garcia va explicar a Regió7 que malgrat que no hi havia cordó d'autoritats, els responsables de la festa eren a prop de la comparseria per comunicar-se amb els responsables per si calia activar el protocol si plogués durant la passada o per si es produís qualsevol incidència que obligui a actuar.