La mobilitat és el principal repte que afronta Berga aquest Onze de Setembre. La capital és una de les cinc ciutats que acullen un dels actes de la Diada de l'11-S, juntament amb Salt, Lleida, Tarragona i Barcelona. Si inicialment s'havia previst que hi participarien entre 40.000 i 50.000 persones, l'elevat ritme d'inscripcions de la darrera setmana, 1.000 persones inscrites per dia, fa que l'Assemblea Nacional Catalana (ACN) de Berga prevegi que se superarà la xifra de 60.000 visitants.

Això ha obligat a muntar un ampli dispositiu per tal que puguin aparcar els més de 10.000 turismes que es preveu que hi haurà (5.000 més dels que es comptava a l'agost) i els més de 400 busos que arribaran de les 10 comarques de la Catalunya Central.

En la presentació del programa d'actes de la Diada d'enguany celebrada aquest dilluns, els organitzadors i els responsables de la mobilitat han fet una crida als visitants perquè col.laborin a facilitar la mobilitat entrant i sortint de la ciutat de forma esglaonada per evitar el col·lapse.

Hi haurà unes 200 persones entre agents de la Policia Local, de Protecció Civil i voluntaris de l'ANC que treballaran per informar i garantir la mobilitat (a més del desplegament de Mossos que no s'ha fet públic). Tots ells estaran a peu del carrer per ajudar els conductors i els veïns de la ciutat. Es recomana que no utilitzin el cotxe perquè hi haurà diferents carrers de Berga tallats al trànsit, bàsicament els situats a l'entorn del passeig de la Pau, on hi haurà l'acte central.

Sis marxes fins a la capital

Sis marxes, amb orígens i mètodes de desplaçament diferents, confluiran diumenge que ve en l'acte central de la Diada de l'Onze de Setembre que l'ANC ha organitzat al passeig de la Pau de Berga. Està previst que les diferents columnes comencin a arribar a la capital del Berguedà a partir del migdia per poder estar a punt per participar en el batec gegant que l'entitat sobiranista ha organitzat també a les altres cinc seus.

La primera de les marxes es farà en bicicleta i sortirà a les 8:40 del matí del parc de l'Agulla de Manresa, tot i que els participants hi estan convocats a 2/4 de 9. Està previst que la comitiva arribi a la capital del Berguedà cap a les 12 del migdia després de passar per Sallent, Balsareny, Navàs, Puig-reig, Gironella i Cal Rosal.

Una altra de les marxes farà el recorregut en motocicletes del tipus escúter i Lambreta. En aquest cas, la concentració es farà a Berga, a 3/4 de 9, a la zona de la benzinera Ballús SA, i passarà per Berga, Avià, Graugés, Casserres i Montclar abans d'emprendre el camí de retorn, passant per l'Espunyola i Avià i arribant a Berga cap als voltants de la 1 del migdia. A banda d'aquesta marxa, també se'n farà una més en moto, que tindrà el seu punt de reunió a les 10 del matí a Cal Rosal.

Les tres marxes restants es faran a peu. La primera anirà de Berga a Queralt i tornarà a la capital berguedana. La trobada es farà a 3/4 de 9 del carrer del Roser i sortirà cap a les 9 del matí. Un cop s'arribi al santuari es farà un esmorzar popular de pa amb tomàquet, botifarra i beguda a un preu de 6 euros. La tornada a Berga es preveu per a la 1 del migdia.

La segona marxa a peu es reunirà a 3/4 de 12 davant la casa de Sant Elies i preveu arribar a Berga cap a 3/4 d'1 del migdia. En aquest cas, els organitzadors recomanen dur calçat còmode i aigua.

Finalment, la darrera de les marxes a peu unirà Avià i Berga. En aquesta ocasió, els participants estan convocats a 3/4 de 2 a cal Tauler, amb la previsió de sortir a les 2 i arribar a Berga cap a les 3 de la tarda. Els organitzadors també recomanen anar ben calçat.

Vols amb parapent

Paral·lelament, durant tot el matí, els organitzadors han fet una crida per omplir el cel de Berga amb estelades i vols de parapent. Durant tot el dia hi haurà servei de transport, a primera hora a la Figuerassa i posteriorment al santuari de Queralt. Per a més informació, l'organització ha habilitat el següent enllaç.