El govern de la CUP iniciarà gestions per entrevistar-se amb responsables de la Generalitat i exposar-los el darrer projecte de centre d'interpretació de la Patum per aconseguir finançament per tirar-lo endavant, segons ha explicat a Regió7 Mònica Garcia, la regidora de Festes.

Aquest projecte és el que representants patumaires van lliurar al conseller de Cultura Santi Vila el Corpus passat. És el tercer que ha redactat l'Ajuntament de Berga des del 2005 i preveu fer una inversió de 2 milions d'euros per crear un centre dedicat a la festa. Per fer-lo caldria enderrocar l'edifici de l'Ateneu i alçar-ne un altre. La construcció d'un centre d'interpretació destinat a la festa és una vella assignatura pendent de la ciutat, que en els darrers onze anys ha invertit més de 750.000 euros en projectes però fins ara sense haver-ne materialitzat cap.

Ara l'executiu vol evitar elaborar nous projectes i mirar que el que es va redactar en el darrer tram del mandat passat amb un govern de CiU pugui esdevenir una realitat, segons ha explicat Mònica Garcia. D'entrada, ha explicat, la voluntat és exposar el projecte i també la necessitat que té la ciutat de disposar d'un espai expositiu de la Patum per mostrar la festa tot l'any.

Amb aquesta decisió, la CUP ha canviat d'idea respecte al que preveu el programa electoral amb el qual va concórrer a les darreres eleccions municipals i al que va anunciar el març del 2015 de convertir la plaça de Sant Pere en un museu de la Patum a l'aire lliure. La seva proposta era instal·lar plafons a l'escenari natural de la festa i fer-hi projeccions de la celebració perquè els visitants la poguessin evocar. Aleshores, en pre-campanya electoral, la CUP va dir que no trobava viable el darrer projecte per fer el museu per falta de diners del consistori.

Es dóna la circumstància que l'arquitecte encarregat de redactar aquest darrer projecte -que és una versió retallada de l'anterior- va ser Josep Xoy (ERC), que en el mandat 2003-2007 i sent regidor de Cultura havia impulsat el primer projecte, que preveia fer un centre de la cultura catalana al nord de la Rasa dels Molins amb un cost de més de 9 milions d'euros. Quan CiU va accedir al govern el 2007, el va descartar pel seu cost.