Ja fa setmanes que l'equip de l'espectacle «L'11 de setembre i Gironella» treballa a contrarellotge per tenir-ho tot a punt per a la funció d'aquest dissabte. Les roques del Pont Vell de la vila tornaran a ser l'escenari d'aquesta representació històrica que arriba a la setzena edició i, per segon any consecutiu, sota la direcció de la gironellenca Maria Casellas i el gironí Joan Rigat. El muntatge segueix, enguany, la línia iniciada l'any passat amb més dinamisme i canvis de moviments escènics. A banda s'hi ha incorporat una nova escena i s'han afegit al repartiment nous joves actors.

El regidor de Cultura de l'Ajuntament de Gironella, Lluís Vall, s'ha mostrat satisfet de poder tornar a presentar l'espectacle que compta amb la participació de més d'un centenar de veïns i també de diverses entitats de la vila que fa setmanes que treballen per a posar en escena el muntatge que tindrà lloc aquest dissabte, vigília de la Diada, a les 10 de la nit. El consistori, ha assegurat, continua apostant per aquesta iniciativa que va començar l'any 2000 de la mà de Jordi Vallbona i el grup de teatre La Gresca i que des de l'any passat ha agafat un nou rumb amb un canvi a la direcció. Vall ha detallat que el cost de l'espectacle ronda els 20.000 euros, «una inversió important que es destina, principalment, al muntatge i lloguer dels equips de so i llum», enguany a càrrec de l'empresa local Parèntesis.

Maria Casellas i Joan Rigat, coodirectors del muntatge, han assegurat que l'objectiu d'enguany és consolidar els canvis introduïts l'any passat, que principalment van servir per donar dinamisme al text, reformar la seva estructura i escurçar-lo per tal de fer-lo més atractiu. En aquesta edició, han relatat, s'ha intentat treballar alguns aspectes que van quedar «més coixos» com és el cas de «la interpretació i el dramatisme dels personatges», ha explicat Casellas. És per això que enguany els papers a la direcció han quedat més repartits. Per una banda, Rigat s'ha fet càrrec de la part escènica i més tècnica, mentre que Casellas s'ha encarregat de la posada a punt dels actors. I és que tal i com han indicat, una de les principals novetats és la incorporació de nous joves actors que s'han afegit al repartiment d'antics participants que pràcticament són al muntatge des de la primera edició. «Estem molt contents perquè tenim un equip molt heterogeni, i això és positiu», han destacat. A nivell d'entitats hi participaran com a novetat, els grallers dels Gegants de Gironella i la coral Les veus de Gironella. També hi seran, com en altres edicions, el Grup Vocal V9, els bombers de la vila i el grup de tambors, així com a persones a nivell individual.

Roda de premsa de presentació de l'espectacle. FOTO: DANI PERONA

Nova escena reivindicativa

A nivell escènic, a banda dels petits canvis esmentats en alguns moviments, el més destacat és la incorporació d'una nova escena. «Hem mantingut l'estructura de l'any passat, el fil conductor explica els Fets de 1714 a través d'una àvia que explica a la seva néta, l'Eulàlia, per quin moment passa el país, i també fem el viatge al passat, al 1640, per narrar la Guerra del Segadors», ha detallat Casellas. Per als directors el personatge de l'Eulàlia agafa «un grau de maduresa» quan decideix marxar a Barcelona per participar a la batalla de l'11 de setembre amb el seu avi Joan. Per a fer notar aquest canvi als espectadors, s'ha incorporat l'escena dels comediants. «Un grup de joglars i trobadors itinerants passen per Gironella per oferir el seu espectacle a la vila abans de marxar cap a la capital catalana» han relatat. En aquest moment la companyia interpretarà un poema de la Tragicomèdia d'Amor, Firmesa i Porfia de Francesc Fontanella i els goigs de Nostra Senyora Llibertat, amb el que es vol expressar i fer notar que el poble reivindicava els seus drets a nivell cultural «més enllà dels moviments polítics i de lluita».

Entrades a la venda

Les entrades es poden comprar de manera anticipada a l'Ajuntament de Gironella al preu d'11 euros, els adults, i a 5 els menors de 8 anys. El consistori ha impulsat una campanya publicitària a través d'un vídeo que es difiondrà a través de les xarxes socials amb l'objectiu de fer ressò del l'espectacle. El regidor Lluís Vall espera que molts dels visitants que aquell cap de setmana seran al Berguedà per participar a l'acte de l'11 de setembre a Berga. Per a Vall és una «oportunitat» poder donar a conèixer aquest espectacle consolidat i del que se'n podrà veure un tast a l'escenari instal·lat al passeig de la Pau de Berga després de l'acte reivindicatiu.

Escena de l'espectacle recreat després de la presentació. FOTO: DANI PERONA