La gran majoria de participants a l'acte de la Diada de Berga hi aniran en cotxe o en un altre mitjà de transport particular. Tot i que l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va demanar als assistents de la Catalunya Central que es desplacessin en autobús per evitar el col·lapse dels accessos a la ciutat, la major part hi aniran pel seu propi compte.

Fins aquest dijous al vespre, les comarques centrals havien emplenat 115 autobusos. Regió7 ha parlat amb representants dels grups comarcals de l'ANC a l'Alt Urgell, Anoia, Bages, Berguedà, Cerdanya, Moianès i Solsonès. Bona part dels entrevistats coincidien: el percentatge de persones que es desplaçaran en autobús és inferior al d'anys anteriors.

Segons fonts de l'ANC, cada autobús té, de mitjana, unes 55 places. Per tant, els 115 busos portaran fins a Berga aproximadament 6.325 persones. Els organitzadors dels actes de Berga van estimar que el nombre total d'assistents oscil·laria entre els 50.000 i els 60.000. Així doncs, entre el 10 i el 13% dels participants es desplaçaran en autobús.

Josep Emili Puig, membre del secretariat nacional de l'ANC, crida a la calma i treu importància a la més que probable arribada massiva de vehicles privats a Berga. "Dies enrere els veia preocupats [els membres de l'ANC de Berga], però a l'última reunió els vaig veure molt entusiasmats".

Tanmateix, Puig reconeix que la saturació de les vies d'accés podria portar problemes; especialment si plou, ja que molts dels aparcaments que s'habilitaran estaran situats en camps.

La comarca de la Catalunya Central que aportarà més busos a la Diada de Berga és el Bages. Segons l'ANC, en seran 60. La xifra és pràcticament idèntica a la de l'any passat. D'aquests, prop d'una vintena sortiran de Manresa.

Els 60 autobusos del Bages, de fet, en són 30; cadascun farà dos viatges, o sigui, que l'ANC els compta com si fossin autobusos diferents. L'any passat, l'ANC del Bages ja ho va fer puntualment. Enguany ho ha fet amb tots. Altres assemblees locals, com la de Moià, també han optat per reutilitzar els autobusos.

L'aprofitament dels vehicles per fer més d'un trajecte permet reduir el cost del viatge. En el cas del Bages, passa de 10 a 5 euros.

La segona comarca amb més autobusos és l'Anoia, amb 23. Josep Castelltort, del secretariat nacional de l'ANC, també destaca l'elevat nombre de persones que enguany ha preferit anar en cotxe. La xifra final, segons Castelltort, podria arribar als 26 busos.

Al Moianès, l'ANC ha omplert 13 vehicles. De la capital, Moià, en sortiran dos al matí i aquests mateixos tornaran a primera hora de la tarda per fer un altre viatge.

El Berguedà, tot i acollir l'acte de la Diada, també ha organitzat busos per a la gent de l'alt Berguedà. N'hi haurà tres, que faran dos viatges. A la Cerdanya hi haurà cinc busos, i tant l'Alt Urgell com el Solsonès en tindran quatre.

"Hem anat tard"

Bona part dels representants territorials de l'ANC coincideixen: aquest any s'ha anat tard pel que fa a l'organització de la Diada. El motiu, segons Castelltort, és que la mateixa assemblea ha esdevingut cada vegada més un agent actiu en la política catalana. El seu paper va més enllà de l'organització de la Diada.

"Hem anat tard perquè el procés polític està agafant velocitat. Ara, el que abans tardava mig any es produeix en un mes", diu Castelltort, qui cita com a exemples les acusacions de la Fiscalia davant el Tribunal Constitucional contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consulta interna del juliol en què els socis de l'ANC van votar a favor d'exigir a les institucions catalanes la celebració d'un referèndum vinculant sobre la independència.

La consulta interna va ser, segons Castelltort, un punt d'inflexió que va trencar amb la dinàmica negativa d'un cicle marcat per les desavinences entre Junts pel Sí i la CUP. "És com una muntanya russa", diu. Els ànims pugen i baixen. Castelltort creu que s'arriba a la Diada en un cicle optimista.