El govern de la CUP de Berga ha pagat 400.000 euros de factures pendents de proveïdors municipals rebaixant aquest capítol dels 2,8 milions d'euros de deute fins als 2,4 milions d'euros segons ha detallat aquest dijous el regidor de Serveis Econòmics Francesc Ribera.Aquest és una de les xifres destacades del compte general del pressupost del 2015 que s'han aprovat aquesta nit, tal i com havia avançat Regió7.

El regidor de l'àrea econòmica ha detallat que en el seu mig any de gestió al consistori corresponent al segon semestre del passat exercici, el deute total de l'Ajuntament que inclou el deute a proveïdors i també als bancs s'ha retallat una mica més d'1 milió d'euros passant dels 17.918.076 euros del 2014 als 16.903.163 de l'any passat. Pel que fa al deute real (del deute total cal restar-hi els imports que altres administracions deuen al consistori ) el resultat és de 7.715.182 euros el 2015 en relació als 10.967.690 del 2014.

El regidor Francesc Ribera ha explicat que aquest números han estat possibles gràcies «sobretot a fer un control molt estricte de la despesa» que ha permès estalviar. Aquests diners s'ha destinat apagar factures. «Des del juliol del 2015 no s'ha generat deute» ha indicat el regidor. Un dels principals maldecaps dels gestors municipals és justament evitar endeutar-se «estirar més el braç que la màniga» i alhora aconseguir equilibrar els números.

Francesc Ribera ha fet una valoració «positiva» de la liquidació de l'exercici 2015. «Quan vam veure els números vam tornar a fer els comptes» per assegurar-se que eren reals i que els permetran caminar a bon pas per rebaixar el deute. Ribera creu que si es manté aquesta tendència «anem cap a una reducció del deute molt important».

Greuge per les factures més antigues

El regidor d'Hisenda ha admès que el fet de pagar factures de proveïdors només d'ençà de la seva entrada al govern de Berga però no anteriors ha generat controvèrsia però ha assegurat que «el sistema d'abans no funcionava» perquè la rèmora del deute només feia que créixer. En aquest sentit ha assegurat que «tenim un problema amb les factures antigues de proveïdors però no hi havia gaires alternatives». L'edil comprèn que aquesta situació «suposo un sacrifici important» per als proveïdors que tenen factures pendents de cobrament des del juny del 2015 «i entenem les crítiques». Ha matisat que la major part dels subministradors del consistori són habituals i estan veient un canvi en la gestió municipal que permet pagar, ha dit, en menys de 30 dies en l'actualitat. Ha manifestat que els casos de proveïdors que reclamen judicialment a l'Ajuntament per impagaments són poques.

Ribera ha afegit que «l'objectiu és que algun dia el deute real sigui zero» .

El ple de Berga d'aquest dijous ha aprovat per unanimitat dels grups del compte general del pressupost del 2015