Berga gaudirà per un període de 25 anys dels 3.500 metres quadrats de les instal·lacions dels franciscans ubicades al cor del barri vell, gràcies a la cessió gratuïta que en fa l'orde religiós a l'Ajuntament de la ciutat amb la condició que aquest espais es destinin a usos socials. L'acord formal de la cessió un cop se l'han repassat els advocats de totes dues parts s'ha de signar aquest divendres.

Des que a final del 2014 els franciscans van deixar la ciutat després de més de 700 anys de presència, aquestes instal·lacions, que estan catalogades com a Bé Cultural d'Interès L0cal (BCIL), han estat tancades i barrades. Des d'aleshores ençà s'ha creat una Associació d'Amics de Sant Francesc que té cura de l'església. Des de la marxa de la comunitat, els respectius governs han mantingut converses amb el titulars de l'immoble per aconseguir-ne la cessió que ara es farà efectiva. Un informe dels tècnics municipals estima que per tal d'arranjar-lo i condicionar-lo faran falta més d'1 milió d'euros, a raó de 300 euros el metre quadrat. El consistori haurà de buscar el finançament extern per pagar aquesta despesa.

En declaracions a Regió7, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, s'ha felicitat per haver culminat les negociacions. "Hem treballat un any per fer efectiva la cessió", ha explicat. La batllessa ha dit que aquest espai permetrà pal·liar la mancança d'espais municipals i a més està ubicat al centre de Berga, de manera que les accions que s'hi facin suposaran dinamitzar i el centre històric. Per arranjar aquestes instal·lacions caldrà finançament. La batllessa ha dit que "es buscarà".

Una qüestió cabdal serà els usos que se li donen. L'alcaldessa ha explicat que ja en van començar a parlar amb els representants de la resta de grups municipals a la comissió de portaveus del mes de juliol i que caldrà seguir-ho fent. I es farà "de forma transversal" de comú acord amb la resta de grups. Venturós ha dit que es tracta de planificar-ho amb consens perquè sigui qui sigui que governi a la capital berguedana el projecte que es decideixi ara s'executiu.

Per la seva banda, els representants dels grups a l'oposició també han fet un balanç positiu del fet que l'Ajuntament hagi aconseguit la cessió de les instal·lacions. Els representants de CiU, ERC, PSC i ICV coincideixen que es tracta d'un bon espai, cèntric i que dinamitzarà el barri vell.

Antoni Biarnés, cap del grup de CiU, ha agraït a la comunitat franciscana "la seva predisposició a culminar una cosa que ja s'havia iniciat" en el mandat passat. El cap de files d'aquest grup espera que ara "es pugui treure un bon profit" d'aquestes instal·lacions i determinar quins usos se'ls donarà. A més, ha posat de manifest que caldrà "trobar els recursos per fer-hi les adaptacions" necessàries.

Ermínia Altarriba, d'ERC, ha dit que "el que ens preocupa és la definició del projecte" i ha reclamat que la comissió de projectes estratègics integrada per tots els grups en redacti un pla d'usos. En aquest sentit, ha exposat que en el seu dia membres de l'àrea de Cultura de la Diputació van visitar l'edifici i que van mostrar la predisposició de l'ens a col·laborar econòmicament a sufragar el cost de redactar-lo. PSC i ICV també n'han fet un balanç positiu.

Tal i com havia avançat Regió7, l'acord de cessió de la comunitat franciscana s'ha aprovat al ple de Berga d'aquest vespre.