L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha estat detinguda aquest divendres cap a 2/4 de 8 h del matí per agents dels Mossos d'Esquadra. La policia, que anava de paisà, ha anat a buscar la batllessa al seu domicili, en un moment en que es trobava sola a casa, segons ha denunciat el diputat de la CUP i advocat de Venturós, Benet Salellas. La pròpia alcaldessa ha titllat d'"insult" i d'"atac al poble català" la seva detenció.

Els Mossos han escortat l'alcaldessa fins als jutjats de la capital del Berguedà per prendre-li declaració per haver desobeït la citació que el passat dia 18 d'octubre la cridava a declarar al jutjat per no haver retirat l'estelada abans de les eleccions del 27 de setembre i del 20 de desembre del 2015, tal i com li ordenava la Junta Electoral Central.

Venturós ha començat a declarar a les 11.30 h i ha sortit poc després de les 12 h, quan ha comparegut davant la premsa per denunciar que la detenció havia estat "un insult" i un "atac antidemocràtic contra tot el poble català". L'alcaldessa ha explicat que davant del jutge ha reconegut que no van despenjar l'estelada perquè seguia "el mandat democràtic". També ha volgut remarcar que penjar una estelada "no és un delicte" i ha acabat dient que "seguirem treballant fins aconseguir l'alliberament dels Països Catalans sencer".

El jutge que ha pres declaració a Montse Venturós és Albert Ejarque i la procuradora de l'alcaldessa és Núria Arnau, que ha mostrat la seva indignació perquè no ha estat avisada. Abans d'entrar al jutjat per poder parlar amb la seva filla,Teresa Villalba, mare de Montse Venturós, ha assegurat a Regió7 que aquesta detenció era una de les coses que preveien que passaria.

"Si van molt maldades la inhabilitaran"

En aquest sentit, Villalba ha dit que la detenció era un fet que «ja estava previst, teníem clar que això passaria». La mare de l'alcaldessa ha deixat clar que «estic amb la meva filla» i opina que a la llarga «si van molt maldades la inhabilitaran». Teresa Villaba ha manifestat que donaran suport rotund a la seva filla : «a casa meva els meus fills són or pur!».

Segons ha transcendit, el jutge va demanar en la interlocutòria la detenció "de la manera, moment i lloc que resulti menys perjudicial" per a ella. Salellas, en canvi, ha denunciat que els agents l'han abordat quan es trobava sola i "en situació de vulnerabilitat".

Fonts dels Mossos d'Esquadra han justificat a aquest diari la detenció de Montse Venturós argumentant que han rebut una ordre judicial i l'han complert com a policia judicial que són. Els Mossos també han explicat que la forma amb què han detingut l'alcaldessa de Berga és la que fixa el protocol policial en qualsevol detenció, i que té com a objectiu mantenir la màxima discreció possible per evitar vulnerar la imatge del detingut.

Més de 150 persones concentrades davant del jutjat

Des de les 9 h hi ha hagut una concentració de suport a la batllessa davant d'aquest edifici. Benet Salellas, advocat de Venturós, ha arribat a Berga poc després de les 10 h del matí i ha entrat dins la seu judicial juntament amb els regidors de la CUP de Berga, la mare i el company sentimental de l'alcaldessa berguedana.

Poc abans de les 11 h del matí ha arribat també a Berga el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, que ha entrat als jutjats acompanyat del regidor berguedà Ramon Minoves (CDC). Pels voltants de les 11.45 h també ha arribat als jutjats berguedans la diputada sallentina de la CUP Anna Gabriel, que ha anat a donar suport a la seva companya de formació.

La CUP ha convocat manifestacions davant dels ajuntaments catalans, aquest vespre, a les 7. També demana als consistoris que pengin l'estelada en mostra de suport a Venturós.

Venturós havia plantat dues vegades la justícia

Montse Venturós va plantar la justícia per segona vegada aquest 17 d'octubre passat, quan estava citada a comparèixer al Jutjat d'Instrucció número 1 de la ciutat, i com la darrera vegada, el 5 d´abril, va desobeir i no s´hi va presentar. La citació era en qualitat d'investigada per delicte electoral per no haver fet cas dels requeriments de la Junta Electoral Central de retirar l´estelada del balcó de l'ajuntament de Berga en les eleccions autonòmiques del 27 de setembre i en les generals del 20 de desembre del 2015.

L´alcaldessa de Berga ja va avançar aquell dia que si hi ha una tercera citació judicial tampoc hi aniria, malgrat el risc d´inhabilitació. Venturós declarava aleshores que «la desobediència és una eina bàsica per fer front a la judicialització per part de l´estat espanyol de qüestions eminentment polítiques».

El 17 d'octubre més de 200 persones es van aplegar, a les 7 del vespre, a la plaça de Sant Pere per donar suport a l'alcaldessa. Sota el lema «Berga no la despenja», a l'acte hi van assistir diferents representants polítics del Berguedà -i d´altres comarques de la Catalunya Central-, encapçalats pel president del Consell Comarcal, David Font; alcaldes com el de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, el de Solsona, David Rodríguez, o el de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire; i càrrecs nacionals com Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxS), la senadora Mirella Cortès i la també bagenca i republicana Adriana Delgado, l´advocat de la dirigent local Benet Salellas i Joan Coma, el regidor de Capgirem Vic (CUP) que s´enfronta a una petició de la fiscalia de l´Audiència Nacional, a qui demana que el citi a declarar com a investigat per un presumpte delicte d´incitació a la sedició.

Venturós entra a l'Ajuntament enmig d'aplaudiments, després de deixar els jutjats. FOTO: D.C.

Els suports també van arribar de les files de l´esquerra independentista amb un comunicat del Casal Panxo, bressol de la militància política de la dirigent. L´entitat denuncia «els atacs judicials de l´Estat espanyol» i dóna suport «a aquest acte de desobediència a la justícia espanyola. Una justícia manipulada per un Estat que, contra les cordes, es nega a respondre políticament a una demanda popular clara».

L´acte va tenir una durada de mitja hora i va consistir en intervencions breus de representants de l´Assemblea Nacional Catalana, de JxS, ERC, la CUP i l´alcaldessa. El cants de «Els Segadors» va cloure la concentració.

«No temem la inhabilitació»

L´alcaldessa de Berga es refermava aleshores en la decisió de desobeir. «Ens reafirmen en la desobediència, continuarem negant-nos a declarar perquè creiem i entenem que hi ha una criminalització contra el poble català per exercir el seu dret a l´autodeterminació, recordem que és un dret inalienable». Va denunciar les «ràtzies judicials espanyoles» assegurant que «aquesta és la fórmula amb què l'estat ens vol atemorir, però això ja no és possible», ja que «la sobirania popular està per damunt de la legalitat que ja només reconeix una minoria». Montse Venturós va assegurar que «no temem la inhabilitació» malgrat ser conscients que «evidentment hi haurà represàlies per part de l´estat espanyol».

La dirigent berguedana va recordar el 17 d'octubre que no es treia l´estelada del pal de la façana consistorial perquè existeix un acord de ple del 6 de setembre del 2012 en el qual es va donar llum verd a una moció de l´Assemblea Nacional de Catalunya de Berga en què el consistori berguedà s´adheria a la campanya «Penja-la i no la despengis fins a la independència», perquè es col·loqués de manera permanent l´estelada al pal del balcó consistorial.