Montse Venturós va ser la primera alcaldessa de la CUP d’una capital de comarca catalana el 13 de juny del 2015, i va ser notícia nacional. Ahir, tots els focus mediàtics s’hi van tornar a centrar: ha estat la primera dirigent catalana detinguda per no haver-se presentat a declarar davant del jutge, dues vegades, per una denúncia per mantenir l’estelada al balcó de l’ajuntament en dates electorals. A Venturós se l’acusa d’un delicte de desobediència, ja que va fer cas omís dels requeriments de la junta electoral perquè retirés l’estelada del balcó consistorial en les eleccions autonòmiques i en les generals del 2015.

És, també, la primera política detinguda per temes relacionats amb els procés cap a la independència. El món independentista va fer costat a Venturós de manera unànime, als jutjats i a la concentració de la tarda. La denúncia la va fer Societat Civil Catalana.

Ahir, Venturós va veure com agents de la policia catalana la detenien a casa seva al barri vell de Berga, pels volts de 2/4 de 8 del matí. Els Mossos se la van endur detinguda fins a l’edifici judicial de la ciutat, al carrer del Programari Lliure, a tocar de la comissaria de la policia catalana. S’hi va haver d’esperar fins que va arribar el seu advocat, Benet Salellas. La notícia es va escampar a través de les xarxes socials i es va convocar una concentració davant del jutjat que va aplegar unes 150 persones.

Abans del migdia, la dirigent berguedana sortia de la seu judicial encara aclaparada pels nervis i el mal tràngol viscut però segura. «Nosaltres entenem que això és un atac més de l’estat espanyol, un atac absolutament antidemocràtic contra tot el poble català, no només contra les institucions. Trobem absolutament insultant aquesta detenció i aquesta retenció i presa de llibertat de les persones pel simple fet de mantenir una estelada penjada al balcó d’un ajuntament quan entenen que això no és constitutiu de cap delicte».

Venturós va defensar la decisió de no retirar la bandera perquè «en aquest cas l’Ajuntament tenia un mandat claríssim que era mantenir l’estelada al balcó de l’ajuntament». I va afegir que «continuarem endavant treballant com hem fet fins al dia d’avui per aconse-guir els objectius polítics, l’alliberament nacional i social dels Països Catalans sencers».

Davant d’Albert Jarque Pavia, titular del jutjat d’Instància i Instruccio número 1 de Berga i assistida pels lletrats Benet Salellas i Josep Maria Llauradó, Venturós va declarar que «no és cert» que la junta electoral la requerís per retirar l’estelada del pal del balcó consistorial; «únicament vam rebre un requeriment» per treure una estelada del Parc de Bombers, segons consta en la declaració, a la qual ha tingut accés Regió7.

Va ser el mateix diumenge de les eleccions autonòmiques del 27-S del 2015 quan agents dels Mossos d’Esquadra van anar al consistori a demanar-li que la retirés i ella no ho va fer. Aleshores ho van fer els policies. Venturós va justificar la seva negativa a retirar l’estelada exposant que políticament no considera que s’hagi de fer perquè «no és una bandera oficial de l’estat espanyol». I també per fer complir l’acord del ple del 6 de setembre del 2012 de mantenir aquesta bandera al balcó consistorial «fins al dia de la independència». La dirigent va declarar 20 minuts.

Després d’escoltar-la, el jutge va dictar la seva llibertat sense fiança, però amb l’obligació de presentar-se al jutjat sempre que se li demani. En la interlocutòria, escrita en català, el magistrat l’adverteix que si persisteix a no presentar-se, se li podrà dictar una altra ordre detenció i, fins i tot, una pena de presó.