Dos anys després que els franciscans posessin punt final a més de 700 anys de presència a la capital del Berguedà, aquest dijous, els seus màxims responsables van signar davant notari el conveni pel qual cedeixen al consistori les seves instal·lacions a la ciutat, 3.500 metres quadrats al cor del barri vell. Ho fan per un període de 25 anys tal com va avançar Regió7 el setembre. Els anys de cessió es poden anar prorrogant de cinc en cinc sempre que cap de les parts digui el contrari.

Aquesta cessió obre la porta perquè la ciutat hi pugui ubicar serveis de caire cultural i social. Actualment, encara s'han de decidir quins exactament, però disposar d'aquest edifici suposa una oportunitat per a la capital berguedana tal com va exposar la seva alcaldessa, Montse Venturós, ahir, en l'acte del traspàs. Ho va aprofitar per "mostrar el nostre més sincer agraïment a tota la comunitat franciscana per haver fet aquesta cessió a la ciutat de Berga".

El govern berguedà va convocar, ahir, un acte a a la sala de plens per escenificar la signatura, que es va fer posteriorment a porta tancada davant el notari. Al seu dia, s'havia anunciat que es faria el setembre però no es va poder materialitzar fins ahir. Hi van assistir representants de l'equip de govern i dels franciscans. L'alcaldessa de Berga va dir que disposar d'aquestes instal·lacions "ens obre un ampli ventall de possibilitats per poder actuar en diferents àmbits" en els àmbits cultural i social. "Per a nosaltres és una molt bona notícia". A partir d'ara s'hauran de decidir els usos. Venturós va refermar que es parlarà amb la resta de grups del consistori i es buscarà la implicació dels veïns de la ciutat a través d'alguna fórmula de participació ciutadana que s'ha de determinar així com també la d'ens comarcals. "Treballarem d'una forma participativa per arribar a definir què volem que sigui Sant Francesc".

Per la seva banda, Juan Carlos Moya, ministre provincial de la província franciscana de la Immaculada Concepció, va explicar que el procés de cessió cal emmarcar-lo en la pèrdua de frares i la falta de noves vocacions. "Som grans, molt frares s'estan morint, aquesta és la nostra realitat, també tenim algunes vocacions però no tantes com per cobrir les nostres necessitats".

Des que els franciscans van decidir marxar de Berga, hi van deixar un frare, el pare Miquel Casafont, que fa les funcions de cuidador. "També vèiem que un edifici tan gran per a un frare no podia ser", i va afegir que "la nostra vocació és la fraternitat, no és viure sols com ermitans". Moya va dir que el convent i l'església "sempre han estat oberts a Berga". La cessió de l'immoble "és una manera que continuï fent un servei al poble". El dirigent de la comunitat va dir que la cessió al consistori, "des del meu punt de vista, és una decisió molt encertada, n'estem contents". El ministre provincial va dirque una de les claus de la pervivència dels franciscans és la capacitat per adaptar-se a les realitats de cada temps. "Sens dubte, hem d'adaptar-nos i ara estem en aquest procés de reestructuració dels convents i dels edificis i de resoldre el problema de què en fems".

El responsable dels franciscans no té preferències pels usos que se es vulguin donar a l'edifici sempre que no "atempti contra els sentiments religiosos".