Un reportatge d'aquesta casa publicat per Dolors Clotet i sobre els 40 anys de la construcció del pantà de la Baells s'ha endut un dels tres accèssits de la tercera edició del Premi Periodístic ATLL de l’Aigua entregats aquest dimarts al vespre. El primer premi ha estat per al programa Efecte Papallona de Catalunya Informació i la seva sèrie de breus reportatges sobre elements innovadors en el camp del cicle integral de l’aigua. Altres dos accèssits han reconegut Antonio Cerrillo per un reportatge publicat a La Vanguardia sobre la vulnerabilitat d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona i el periodista Mario Martín per un article del diari Ara sobre les mesures per adaptar-se al canvi climàtic dins el vector aigua.

El Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, impulsat per ATLL Concessionària, en col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, ha reconegut la tasca dels periodistes que contribueixen, a través dels seus treballs periodístics, al coneixement i la difusió de la importància de l’aigua, tant des del punt de vista mediambiental com social, tecnològic i cultural.

Els Premis Periodístics ATLL de l’Aigua, que enguany han celebrat la tercera edició, han estat lliurats aquest dimarts en un acte celebrat al Col·legi de Periodistes de Catalunya i que ha estat presidit pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Jordi Agustí, el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez i la secretària del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Núria de José.

El director general d’ATLL ha agraït als periodistes assistents al premi “la seva participació i la qualitat dels treballs presentats que ajuden a donar a conèixer la importància que suposa la disponibilitat d'aigua, la construcció d'infraestructures i la conservació del medi ambient”.

El Jurat del Premi Periodístic ATLL de l’Aigua, format per la cap de Comunicació de l’Agència Catalana de l’Aigua. Montse Alomà; el cap de Comunicació del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Xavier Puig; el director general d’ATLL, Alfredo Gutiérrez; la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Maria José Recoder; i el vice-degà i director de la titulació de Periodisme de la UPF, Sergi Cortiñas, han valorat “la clara connexió del periodisme amb els temes que interessen i preocupen a la ciutadania” dels 15 treballs presentats (10 publicats en premsa escrita i 5 emesos en mitjans audiovisuals).

Així, el jurat ha valorat els reportatges d’Efecte Papallona de Catalunya Informació sobre l’ús de nanorobots per a la neteja de rius i la utilització de cucs i petits crustacis per a la depuració de les aigües residuals com un dels treballs proposats més complerts i que compleix amb els principals criteris de les bases del premi. Es tracta d’un espai informatiu breu, que condensa molta informació didàctica, i on hi ha una important tasca de producció al darrere. El premi s’atorga per tractar temes tècnics i d’innovació amb un llenguatge planer, didàctic i comprensible pel públic. Una de les singularitats és que aborda temes nous, poc tractats en la resta de mitjans. Presenta un excel·lent muntatge radiofònic, ben documentat amb pluralitat de fonts, i tot plegat amb un to dinàmic, didàctic i entretingut. Aquest premi té una dotació econòmica de 3.000 euros.

Per la seva banda, el jurat ha atorgat a Antonio Cerrillo, de La Vanguardia, l’accèssit pel seu reportatge sobre la vulnerabilitat en l’abastament d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona, per tractar-se d’un ampli reportatge molt ben documentat i que aporta dades sobre l’evolució dels cabals, no només de Catalunya sinó també de la resta d’Espanya. Hi ha diverses fonts consultades per elaborar-lo i posa sobre la taula la reducció de cabals als rius. És pedagògic, fa comparatives amb d’altres escenaris, i aporta elements d’equivalència que fan entenedor el seu contingut ambiental. Aquest premi també serveix per reconèixer tota una carrera del periodista estretament vinculada amb la pedagogia ambiental.

Dolors Clotet de Regió7 s’ha endut l’accèssit pel reportatge sobre els 40 anys de la construcció de la presa de la Baells, a la comarcal del Berguedà. El jurat ha destacat l’aportació de testimonis que van estar presents a l’inici de les obres, fotografies històriques que ens remunten al 1976 i un gran equilibri de fonts i testimonis que enriqueixen la notícia. Reportatge molt contextualitzat en el temps, amb excel·lent fonts documentals, referències històriques i cròniques periodístiques de l’època. S’acompanya de fotografies de qualitat, correctament seleccionades i d’una infografia molt apropiada. Sobretot destaca el valor documental d’una infraestructura tan important com és la Baells per la garantía hidràulica de Catalunya.

També ha estat guardonat amb accèssit Mario Martin, periodista del diari Ara, per l’article titulat “El veritable combat del segle”, en el qual aborda els efectes de l'escalfament global i en especial sobre com afectarà a les zones del Pirineu i del Delta de l'Ebre. Explica com afecta la regressió de platges, el descens del nivell d'aportació de sediments del riu i l'augment del nivell del mar. Disposa d’informació de diferents fonts acreditades en el tema i explica com afectarà als ciutadans, especialment els que hi viuen en aquestes zones més sensibles. Original en el plantejament de l’afectació d’aquest fenomen al nord i sud del país. Documentació molt precisa i contrastada amb fonts especialitzades. Destaca la qualitat de la seva redacció i l’original plantejament nord-sud. Tots els accèsits tenen una dotació econòmica de 1.500 euros.