L'estrena d'una nadala dedicada a la Fia-faia ha marcat, aquest cap de setmana, els actes berguedans de celebració del primer aniversari de les falles del Pirineu com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. La cançó s'ha pogut escoltar amb emoció durant el concert de Nadal del duet Entrecordes, que es va fer dissabte al vespre al Casal de la Vila de Bagà, i diumenge a l'església parroquial de Sant Julià de Cerdanyola.

«És una cançó que parla de la flor blanca, d'aquesta herba que neix als marges més esquerps i acaba trenada per confeccionar les tradicionals faies», va apuntar ahir el músic Màrius Puig d'Entrecordes, que n'ha escrit la lletra.

«Ara que la festa és tan famosa, es podria caure en l'error de fer-ne un espectacle, però el que és necessari és preservar-ne l'essència. La cançó és per a tota la gent que fa possible el manteniment de la tradició, molt especialment la gent gran», va afegir Puig. A Sant Julià de Cerdanyola, ahir al migdia, la nadala va ser rebuda amb aplaudiments. Una quarantena de persones van escoltar-la en un concert de caire molt familiar.

En la tornada, com no podria ser d'una altra manera, la lletra recorda els tradicionals càntics de la festa amb un significatiu: «Fia-Faia, Fia-Faia, que avui un infant ha nascut a la paia». Els terrassencs Màrius Puig i Joan Argemí formen el duet Entrecordes, amb un repertori de registre acústic i minimalista. Fa 40 anys que Puig - casat amb una baganesa- manté un fort vincle amb l'alt Berguedà.

«La nadala [la primera dedicada a la festa] vaig escriure-la abans de la proclamació. És ara, per l'aniversari, que vaig parlar amb l'Associació de la Fia-faia per oferir-la», va relatar. Un gest altruista que li han agraït des de l'entitat: «ha estat una bona manera de celebrar l'aniversari», va valorar Imma Casals, que n'és membre.

La tradició més emblemàtica de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, que té lloc la vigília de Nadal al vespre, és patrimoni mundial des de l'1 de desembre de l'any passat.

Ambdós pobles han volgut commemorar l'aniversari amb tot un seguit d'actes previs, entre els quals també un taller d'elaboració de fia-faies al Palau de Pinós. A més, s'ha demanat als veïns que pengin les faies als balcons. «La voluntat és compartir la tradició, que tothom la visqui i la respecti», va apuntar l'alcalde de Sant Julià, Agustí Elias. La cita amb faies i faiers serà, com sempre, el 24 de desembre a la tarda.