Un total de divuit activitats culturals i musicals ompliran els propers mesos de març a juliol el Teatre Municipal de Berga i altres espais de la ciutat on es podrà gaudir de diverses propostes teatrals, principalment de les entitats escèniques de la ciutat i d´una amplia oferta d´actuacions musicals, proposades per l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB).

El tret de sortida d'aquesta complerta programació serà el proper divendres 10 de març amb l´obra Diari d´una miliciana i s´allargarà fins el dissabte 1 de juliol amb la representació de l´òpera Brundibár, del Cor de Veus Blanques de l´EMMB.

L´EMMB presenta per cinquè any consecutiu el Cicle de música per a la ciutat, que oferirà una dotzena de concerts classificats principalment en tres línies d´actuació: els resultats del treball acadèmic de les formacions de l´escola; els primers fruits del Conservatori de Música dels Pirineus, i la voluntat d´obrir l´escola a persones i entitats diverses d´arreu de la comarca.

Així, pel que fa a les formacions de l´Escola, es podran veure quatre concerts, que s´iniciaran a l´abril amb la Coral, amb l´estrena del Rèquiem de Kim Andre Andersen juntament amb l´Orquestra de Terrassa 48 en el tradicional concert de Setmana Santa. També serà a l´abril el concert de Sant Jordi de la Banda, una nova proposta que a més a més, tindrà lloc al carrer, concretament a la plaça del Forn. La volta al món amb cançons de les Corals Infantils i l´òpera Brundibár del Cor de Veus Blanques completaran aquesta sèrie. La darrera, una peça musical composada al camp de concentració de Terezin, serà precisament l´encarregada de tancar la mostra cultural al juliol.

El treball de l´alumnat del Conservatori es veurà reflectit en el recital de final de grau que comptarà amb la presència dels tres alumnes que finalitzen el grau i, més endavant, l´orquestra de corda oferirà Els dobles concerts de Bach i Vivaldi, amb la participació d'alumnes i professors com a solistes.

Els concerts més integradors vindran de la mà de la quarta cantata escolar, on alumnat de P5 de les escoles de la ciutat i altres pobles de la comarca interpretaran El gegant egoista. Per altra banda, Va de tecles serà la mostra de l´alumnat de piano de les escoles de Berga, Sallent i Cardona que actuaran conjuntament amb l'orquestra Cadí. Per últim, el concert Fem sonar la Patum agruparà la Banda, l´orquestra de Superfilharmònics i músics del Taller Coloma amb cançons de la festa berguedana en un concert a la plaça de Sant Pere.

El cicle també servirà al professorat com a plataforma per brindar les seves propostes: els Quintets de Beethoven i Mozart i Liebe Freude, al març i al maig respectivament. A més a més, enguany l´EMMB ha aconseguit comptar amb músics d´excel·lència internacional gràcies a la presència de la Jove Orquestra Nacional de Vent de Luxemburg, una selecció del millor alumnat del país que passa la Setmana Santa a Catalunya i farà una parada a Berga.

Més enllà de les propostes de l'escola de música, la programació cultural es complementarà amb una activitat activitat organitzada per l´Àrea de Cultura de l´Ajuntament de Berga amb col·laboració amb l´Escola Oficial d´Idiomes en el context de la Setmana de la llengua francesa i de la francofonia del Berguedà. Es tracta del concert de Marina Rossell: Cançons de la Resistència & Moustaki, on l´artista de l´Alt Penedès interpretarà un repertori del seu darrer disc, ´Cançons de la resistència´ i una selecció de cançons de l´artista francès Georges Moustaki.

Història i comèdia centren l'activitat teatral

El teatre completa aquest cicle cultural que s´iniciarà el proper divendres 10 de març amb Diari d´una miliciana, emmarcada també dins els actes de recuperació de la memòria històrica i del Dia Internacional de la Dona. Es tracta d´una obra de la companyia La Belle Ensemble, de Jaume Miró, basada en el diari d´una infermera que va viatjar de voluntària amb la Creu Roja a Mallorca juntament amb quatre companyes més durant la Guerra Civil i que acaba als divuit dies per la seva captura, sense saber què se´n va fer de les noies. En aquesta línia de contingut històric Tràfec Teatre oferirà el 18 de març Assaig T4, un espectacle que parteix de l´alliberació dels camps de concentració nazi i escenifica el llarguíssim camí que van haver de fer els supervivents per tornar a casa. Tràfec Teatre, amb Assaig T4, i l´EMMB, amb l´òpera Brundibár, ens ofereixen dues propostes més en homenatge i record a la memòria històrica.

Sense separar-se del contingut històric però presentant un context més proper, La Farsa portarà a l´escenari Aquí no paga ni déu, de Dario Fo, una història on les dues protagonistes es rebel·len contra el sistema en un context de fallida econòmica, atur massiu i una pujada indiscriminada dels preus enmig de la crisi del petroli l´any 1973. En una vessant més còmica però plena d´emoció, es podrà veure ´Paradís Pintat´, de Pepa Plana. La representació s´inicia amb un caire distès però farà un gir que culminarà amb un homenatge a les persones que han perdut la vida buscant-ne una de millor.

L´oferta teatral finalitzarà amb unes noves propostes de Píndoles de microteatre, que ens portaran novament tres obres de curta durada, les quals es representaran en tres espais no habituals. Les propostes es definiran les properes setmanes.