Motivació, poques classes teòriques i contacte directe amb el sector de l'hostaleria a través de sessions pràctiques en restaurants i cuines. Aquests són els ingredients que fan que la porta d'entrada al món laboral per a joves de 16 a 25 anys a l'atur i sense estudis superiors a l'ESO sigui més atractiva.

Una trentena de joves han iniciat fa dues setmanes una nova edició del programa Joves per l'Ocupació que gestiona l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, amb la subvenció del Servei d'Ocupació de Catalunya i amb el finançament del fons social europeu. L'objectiu és clar: aconseguir un retorn d'aquests joves al sistema educatiu perquè obtinguin, com a mínim, els estudis secundaris obligatoris, i a més a més inserir-los al món laboral.

De l'experiència adquirida en els darrers anys, l'equip del servei de formació de l'agència ha perfeccionat el programa amb l'objectiu de fer-lo més interessant per als alumnes i, així, tenir més casos d'èxit. Una de les claus, han assegurat Eva Sallés, Neus Baraldés i Gerard Esteban, tres dels tècnics del servei de formació, ha estat enfocar la formació cap a la pràctica amb la incorporació de professionals del sector com a docents i traslladant les aules a l'espai de treball real.

Aquest any s'han iniciat cursos de cuiner i de cambrer, dues de les especialitats que tenen més demandes laborals al Berguedà. «Les ofertes de feina per fer de cuiner i de cambrer al Berguedà són constants i el sector de l'hostaleria és una sortida accessible per als joves que, a més, els permet compaginar-ho amb els estudis», han concretat els responsables de l'agència.

Els joves que han escollit la modalitat de cuina treballen tres dies a la setmana en una cuina real on aprenen les principals tècniques per entrar a treballar un cop hagin finalitzat la formació. La resta de sessions les destinen a rebre conceptes teòrics o bé a fer visites a cuines professionals de restaurants, empreses i centres del Berguedà relacionats amb el sector.

Pel que fa als joves que han preferit l'opció de personal de sala, ja estan posant en pràctica els conceptes clau per atendre els clients d'un restaurant en un espai real com és el restaurant Cal Travé, i amb la realització també de visites a altres establiments. Un dels avantatges de la formació és que els professors són tots del món de l'hostaleria i poden donar-los, de primera mà, coneixements bàsics per sortir-se'n quan entrin al món laboral. Marc Travé, Abderrazak el Khoulati, Felipe Celis, Laura Mercader i David Gomis, tots ells professionals del sector, imparteixen les classes. «Això ajuda molt els joves i els dóna més eines per poder treballar», creuen Sallés i Baraldés.

Un cop finalitzat el període de formació, els joves realitzaran un mes de pràctiques amb la possibilitat, després, de tenir un contracte de sis mesos amb el salari mínim interprofessional, gràcies a la subvenció que reben les empreses interessades.

Durant els mesos de formació, els joves reben, com a eina d'incentiu, un sou de 150 euros. «Això suposa que per a molts sigui una motivació extra per seguir el curs i fer-se responsables de finalitzar-lo», expliquen. Un altre dels complements és el retorn al sistema educatiu dels joves que no han finalitzat els estudis. «Estem en contacte amb l'escola d'adults i molts dels alumnes compaginen el curs amb els estudis per acabar les assignatures o els nivells que els falten», han afegit, «ja sigui de manera presencial, assistint a classes, o a través de l'IOC, de manera virtual».