Els Mossos d'Esquadra han detingut un jove de 19 anys de nacionalitat espanyola, sense antecedents policials i veí de Berga com a presumpte autor principal de l'agressió homòfoba que va tenir lloc aquest diumenge a la matinada a Berga. L'home ha estat detingut aquest dilluns al matí i hores d'ara es troba a la comissaria de Berga a l'espera de passar a disposició judicial. A la comissaria dels Mossos d'Esquadra se li ha pres una primera declaració i s'espera que, un cop disposi d'advocat, pugui passar davant del jutge per tornar a declarar. Pel que fa la resta de persones implicades en l'agressió, la policia catalana manté la investigació oberta per intentar identificar-les. El cas es troba sota secret de sumari.

Segons ha pogut saber Regió7, la família del jove detingut ha al·legat, en defensa seva, que pateix un transtorn mental, que no ha trascendit, cosa que li provocaria actituds agressives.

L'agressió homòfoba contra una parella de nois va tenir lloc aquest diumenge a la matinada, en el marc del que havia de ser un agradable cap de setmana en família per al berguedà de 28 anys Andy Aguilar i la seva parella Jorge A., de 23. L'Andy havia convidat el seu company a veure el Berguedà i a presentar-li la seva família a Cal Rosal (Berga), d´on és fill, tot i que treballa i viu a Barcelona. Les coses, però, no van anar com havien previst perquè van ser agredits primer per una persona i després per un nombre encara indeterminat que els van apallisar. Els fets van tenir lloc davant del bar La General de Berga diumenge a la matinada. Els van agredir per fer-se un petó. Aquest diumenge a la tarda, encara commocionats per la violència homòfoba de la qual van ser víctimes, van explicar els fets a Regió7 amb l'objectiu d'evitar que casos com el seu es repeteixinr.

Dissabte a la nit, l'Andy i el Jorge van sortir a prendre una cervesa a un bar de Berga. I després van anar a La General, un local musical de la Ronda Moreta. Expliquen que es van fer petons a la cerveseria i també a l'interior de la discoteca amb naturalitat i sense que passés res. Fins un dels cops que van sortir a fumar al carrer i es van fer un petó. Aleshores se'ls va acostar un noi. Es va posar al seu costat i els va etzibar: «què feu?, quin fàstic! Aneu a un altre lloc, que hi ha gent a qui això fa fàstic», segons explica Andy Aguilar. «Li vaig dir que si hi havia algú a qui feia fàstic que marxés». I es van fer un altre petó amb el seu company.

Va ser aleshores quan l'home que els havia interpel·lat «ens va donar un cop de puny» que els va tocar a tots dos. En veure com agredien el seu xicot, Aguilar s'hi va tornar, per defensar-lo. «Em va saber tant greu que li fessin mal a ell que em vaig regirar». I va rebre un altre cop de puny i un altre i a partir d'aquí ja només recorda l'arribada de l'ambulància.

En Jorge, la seva parella, va intentar ajudar el seu nòvio però aleshores el van començar a apallissar unes quantes persones. Relata que va quedar amb «la camisa plena de sang» a causa dels nombrosos cops que va rebre. Ambdós van ser traslladats amb una ambulància a l'hospital comarcal Sant Bernabé de Berga, on se´ls va atendre dels diferents cops i contusions que tenien a la cara i per tot el cos. Un cop van sortir del centre sanitari van interposar una denúncia a la comissaria dels Mosso d´Esquadra a Berga.

El propietari de la sala, Marià Miró, corrobora la versió dels joves i assegura que el porter de la discoteca va ser «testimoni directe dels fets» i concreta que tot i que l'agressió la va començar un noi, «després s'hi va afegir més gent, entre quatre i sis persones».

«Això no pot tornar a passar»

L´agressió ha deixat els dos joves destrossats anímicament. Andy Aguilar explica que «mai ens havia passat res semblant. No m´ho esperava i molt menys a Berga», que és casa seva i on ha viscut fins fa pocs mesos.

El berguedà explica que fa temps que va sortir de l´armari i que viu la seva homosexualitat de manera oberta i «mai he tingut cap problema». Han decidit fer públic el seu cas «perquè això no torni a passar. No pot tornar a passar!», reivindica Aguilar. «No podem construir una societat en què s´hagi d´anar amb por per estimar a qui estimem, per fer un petó a qui vulguem. No pot ser».

Encara sota el xoc de l´agressió Andy Aguilar deia que plantaran cara perquè davant de la violència dels intolerants «no som nosaltres els que ens hem d´amagar sinó ells perquè són els que fan mal». Diu que «nosaltres no estem fem mal a ningú, simplement estem demostrant el nostre amor a la persona que estimem. No hi ha res més bonic que això. I és molt difícil de tenir i un cop ho has assolit ho vols conservar i lluitar per aquest amor».

Andy Aguilar explicava que l´ha sobtat aquets cas de violència homòfoba que han patit s´hagi produït «al poble on he nascut i la comarca on m´he criat i que, simplement, fer petons al meu nòvio al carrer, ja no dic la pallissa que ens van clavar després, ens fotrien un cop de puny» .El President rebutja l´agressió

La notícia de l´agressió homòfoba de Berga va generar moltes reaccions a les xarxes socials aquest diumenge a la tarda. Entre aquestes, una piulada del President de la Generalitat, Carles Puigdemont. «El meu rebuig absolut a aquesta agressió homòfoba. Tot el meu suport als dos agredits. Ni violència ni discriminació», va escriure.

També va condemnar els fets Francesc Ribera, regidor de Governació de Berga . En declaracions a Regió7 va dir que «és intolerable que això passi». Va assegurar que «estem absolutament indignats i preocupats» per un «fet aïllat però que no podem acceptar de cap manera» perquè palesa la homòfobia latent a la societat. El regidor de Governació va dir que estudiaran quines accions cal emprendre i va assegurar que utilitzaran «totes les eines al nostre abast» per evitar que fets com l´agressió esmentada «no es tornin a repetir». El regidor va explicar que avui, dilluns, parlaran del cas al si de l´executiu i tenen previst fer-ho també amb la resta de grups municipals.

Els gestors de La General també van condemnar «rotundament l'agressió» i van mostrar el seu «total rebuig als actes d'intolerància i homofòbia». Els responsables del local asseguren que «a l'agressor li serà negada l'entrada a la sala de manera indefinida».

Concentració de suport

La resposta ciutadana davant dels fets no s'ha fet esperar. S'ha convocat una concentració de suport a l'Andy i el Jorge per aquest dilluns 13 de març a la plaça de Sant Pere a les 7 de la tarda. Els convocats asseguren que "volem una ciutat, un país i un món lliure de discrimacions i de lgtbifòbia. Estimar lliurement, sempre!".