L'estada de soldats espanyols a Gósol no és la primera vegada que fan al Berguedà. El mateix municipi ja va acollir unes maniobres militars fa entre dos i tres anys, segons explicava l'alcalde, Lluís Campmajó.

El municipi veí de Saldes també ha acollit soldats. La darrera vegada va ser el 2013. Del 19 al 25 de setembre d'aquell any el municipi saldenc va rebre mig centenar de militars a la zona del massís del Pedraforca. Fonts militars van explicar aleshores que l'activitat formava part del pla anual de preparació fora dels camps de maniobres del ministeri de Defensa. Hi van participar efectius del Regiment de Caçadors de Muntanya Arapiles 62. En aquella ocasió la presència dels militars va generar pintades en contra al poble.

L'any 2016, l'exèrcit va voler tornar a Saldes, segons ha revelat a aquest diari l'alcalde, Moisès Massana. «Ens ho vam demanar i nosaltres els van dir que a la vora del nucli urbà no podia ser i els van proposar una altra ubicació». Per ara no hi han tornat.

Els militars van tornar a fer acte de presència a l'alt Berguedà tres dies el març del 2015. Aleshores va ser un contingent molt més nombrós, de 340 soldats acampats al camp de futbol, que es van dedicar a fer maniobres i marxes nocturnes. Van ser ben rebuts a Castellar. En aquella ocasió, el seu alcalde, Salvador Juncà, deia que «haurien de venir cada setmana en la temporada d'hivern» per les compres que van fer al poble.