El Berguedà i el Ripollès han fent un front polític comú obert a la incorporació d'altres territoris que s'hi vulgin afegir. Reclamen amb una sola veu al Govern català que prioritzi la millora de la carretera que uneix Guardiola i Campdevànol. En el tram berguedà és la B-402 i en el gironí, la GI-401/402.

Fa poc més d'una dècada que la Generalitat va fer millores a la B-402 per valor de 6,7 milions d'euros al tram berguedà d'aquesta via, des de Guardiola i fins a la Pobla. Tanmateix, aquella primera fase de l'actuació no ha tingut continuïtat. Per això, ara, els alcaldes demanen que s'aprofiti el projecte constructiu que es va aprovar el 2001. Diuen que només caldria revisar-lo i actualitzar-lo.

En el seu dia es va xifrar el cost de l'obra en uns 50 milions d'euros, una inversió que es comptava pagar amb les ajudes per a la reestructuració de les comarques mineres. Tanmateix, Madrid no va donar aquests diners i es va acabar fent una intervenció molt més modesta del que s'havia previst inicialment, i que ja va ser fruit d'una intensa campanya reivindicativa al carrer. Va tenir un especial ressò a la Pobla de Lillet.

I, ahir, a la sala de plens de l'ajuntament de la Pobla, s'hi van aplegar l'alcalde poblatà, Vicenç Linares; el de Guardiola, Josep Lara; el de de Bagà, Nicolás Viso; el de Castellar de n'Hug, Salvador Juncà; el de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elies, i el conseller comarcal, Llorenç Altozano. I del Ripollès hi havia el president del Consell Comarcal, Joan Manso; l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell; el de Gombrèn, Eduald Picas, i la tinent d'alcalde de Campdevànol, Dolors Costa. Van signar un acord d'alcaldes per reclamar la millora de la carretera esmentada.

Les intervencions dels dirigents van tenir un comú denominador: aquesta carretera hauria de facilitar la comunicació entre les dues comarques, i ara no ho fa a causa del seu traçat farcit de revolts. De fet, quan se'ls va demanar quina intensitat mitjana diària de vehicles registra la via (xifra que desconeixen) van exposar que caldria «donar un premi als que l'utilitzen», va dir Nicolás Viso. Per la seva banda, l'alcalde amfitrió, Vicenç Linares, va dir que «considero factible» que la reivindicació sigui atesa. «Sóc alcalde perquè somnio», va assegurar, i creu que assoliran l'objectiu fixat. Per la seva banda, Joan Manso, el president comarcal del Ripollès, va destacar que «és important que no ens aïllem», i va expressar el seu desig que els dos ter-ritoris puguin «començar un nou cicle de relacions»que els permeti reforçar uns vincles que han tingut històricament.