Com marca la tradició, els berguedans han tornat a pujar a Queralt aquest dimarts, 25 d'abril, per complir amb el vot de poble en honor a Sant Marc. Avui, tot i no ser festiu a la ciutat de Berga, el santuari s'ha omplert de persones per celebrar la popular festa.

Els més matiners han participat a la missa celebrada al santuari. Acabada la litúrgia, s'ha iniciat el repartiment de la coca i la xocolata, el principal atractiu de la festa. Enguany s'han repartit un total de 450 coques i 280 litres de xocolata entre els centenars de persones que s'han aplegat a la plaça de Queralt fent una llarga cua. El bon temps ha fet que moltes persones, com marca la tradició, hagin pujat a Queralt caminant, ja sigui des de Berga o des de mig camí. Ho demostrava les desenes de vehicles aparcats al llarg de la carretera que porta al santuari. Els més atrevits hi han arribat en bicicleta.

En aquesta ocasió, els xocolaters i xocolateres d'honor encarregats de repartir l'esmorzar han estat Dolors Tous, regidora d'ERC a l'Ajuntament de Berga; Martí Tort, ex treballador de la Brigada Municipal de l'Ajuntament de Berga; Mercè Plana i David Tristany, col·laboradors en els actes d'organització del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt.

La festa té uns origens molt antics. L'any 1687, els berguedans van recórrer a la Mare de Déu de Queralt i la van baixar en processó per a demanar-li ajuda i protecció davant de la plaga de llagosta que estava patint la ciutat. En agraïment, el poble va prometre pujar cada any al santuari de Queralt el dia de Sant Marc i així es continua fent, ara ja com a costum popular, cada 25 d'abril.