Berga va cloure aquest dilluns una nova edició de la Fira de Maig, enguany, marcada per la inestabilitat meteorològica durant diumenge i per l'aposta decidida dels seus organitzadors de centrar la mostra multisectorial de referència en un tema concret. L'Ajuntament de Berga i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà van voler acostar els visitants de la fira d'ahir i diumenge al món de l'economia circular i sostenible, el fil conductor escollit per a aquesta edició. Després de la bona valoració, els responsables institucionals volen mantenir aquest model de cara a properes edicions.

El regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, explicava a Regió7, entre els estands de la mostra, que l'objectiu s'ha assolit amb èxit. «Els expositors de la part central -representants d'aquest model de l'economia circular- s'han mostrat contents d'aquesta oportunitat de poder explicar-se» va dir, «i nosaltres el que volíem era que el canvi de la Fira de Maig no fos només estètic, sinó també de fons i de contingut», va afegir.

Després de la renovació d'imatge de l'any passat -amb el nou disseny dels estands creat sobre la base de palets de fusta i deixant enrere els mòduls prefabricats-, enguany han apostat per iniciar el model de fira tematitzada, i d'aquesta manera s'ha donat el protagonisme a empreses que tenen la reutilització, la regeneració de residus i el consum controlat com a model de producció i, a la vegada, s'ha ofert l'espai d'aparador a les empreses de la resta de sectors, així com també a entitats i serveis.

Ribera va assegurar que es pretén «aprofitar la mostra multisectorial per donar, any rere any, un missatge concret diferent al voltant d'un tema concret per combatre la sensació de déjà vu que produïa fins ara visitar la fira i no saber de quina edició es tractava perquè sempre era igual. Volem transformar-la en una oportunitat per incidir en la societat», va puntualitzar.

Ribera va reconèixer que el tema de l'economia circular «és complex de fer entendre» i va afegir que «no s'aconseguirà transmetre el missatge amb només aquesta fira». De totes maneres va assegurar que «el tema és important i ha de començar a ser present a la nostra societat». «Quan parlem d'economia circular no estem parlant d'un lobby ni d'un sector, sinó d'un model que és el futur, i qui no participi en aquest procés quedarà desfasat d'aquí a uns anys», va destacar Ribera.

En la mateixa línia, el regidor va lamentar que « és un tema que la gent té poc interioritzat i els hàbits socials hi tenen molt a veure, perquè les conductes dels ciutadans són molt importants pel que fa als consums o a la generació de residus, per exemple».

Els organitzadors treballaran de cara a l'any vinent a centrar la mostra en un nou eix temàtic.

Temps inestable

Tot i que el primer dia de la mostra va estar marcat per la inestabilitat meteorològica, la pluja fins i tot va obligar a suspendre algunes de les actuacions paral·leles, ahir, dia 1 de maig, el passeig de la Indústria es va omplir a vessar, principalment al migdia.

Per a Ribera, la pluja «ha estat un desavantatge» per a la fira però va lamentar que són elements que «no es poden controlar».

Ahir, de manera paral·lela a la mostra , van tenir lloc diverses actuacions musicals i tallers per als més menuts a la zona del nou escenari instal·lat davant de l'ambulatori, on també es podia fer un mos amb els productes de les food trucks. A més a més, al migdia, els aficionats als cotxes d'època van poder visitar l'exposició de la plaça de Sant Pere i van poder gaudir de l'actuació castellera. Com sempre, l'escenari de la plaça Viladomat va acollir les actuacions dels centres esportius de la ciutat.