L'historiador berguedà Albert Rumbo i Soler (Berga, 1971) ha guanyat el XXVII Premi Joan Profitós d’Assaig Pedagògic que convoquen la Fundació Joan Profitós i la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). L'obra que ha valgut aquest guardó a l'estudiós berguedà porta per títol "Llegendes del Berguedà. Un actiu pedagògic excepcional". El treball recull 430 llegendes de la comarca, les classifica i les comenta. És fruit d'anys de treball de recerca i documentació. Fonts de l'organització han explicat que "es tracta d’una aportació que té el valor de donar a conèixer un llegat cultural que forma part del nostre patrimoni, i alhora constitueix un material didàctic excepcional per a integrar les noves generacions d’alumnes".

El premi esmentat està dotat amb 2.500 euros i l'organització queda facultada per fer una primera edició del treball de 1.200 pàgines d'entre 100 i 1.000 exemplars en el periode d'un any.

El premi es lliura avui, dimecres 10 de maig, a les set del vespre, a la Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC (carrer del Carme, 47, de Barcelona). A més del lliurament del guardó, l’acte inclou la conferència "Escola, famílies i comunitat: els vincles indispensables", a càrrec d’Antoni Tort i Bardolet, doctor en Pedagogia i professor de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Albert Rumbo i Soler (Berga, 1971), és llicenciat en història per la Universitat de Barcelona (UB) i postgraduat en gestió i animació de la cultura popular per la Universitat Ramon Llull (URL), és tècnic superior de cultura i patrimoni de la Diputació de Barcelona i treballa com a arxiver itinerant en vint-i-nou arxius municipals del Bages i el Berguedà. Rumbo ha estat gerent del Patronat Municipal de La Patum de Berga (2011-2017), del qual va formar part des que fou creat (2001). El 2016 va ser reconegut amb el Premi Best a un personatge públic per la seva tasca de difusió i conservació del patrimoni cultural català, en especial pel que fa a La Patum de Berga i al bestiari festiu. Va ser el coordinador i redactor del projecte perquè La Patum fos reconeguda com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 25 de novembre de l'any 2005. Rumbo és col.laborador del diari Regió7 des de fa més de dues dècades.

Dues mencions

Així mateix, el jurat fa una menció honorífica a les obres "Educar per a la sostenibilitat. Educar en un context d’urgència planetària i de crisis de civilització", d’Emili Puig i Vilaró, que és doctor en educació, i a "La lectura com a antropogènesi en l’obra de Marc-Alain Ouaknin: 1991-2010", de Josep-Lluís Rodríguez i Bosch, llicenciat en filosofia i doctor en educació. La primera tracta pedagògicament un tema actual i rellevant, i fa propostes raonades per a la creació d’un model psicopedagògic i holístic que condueixi a la millora de les relacions dels éssers humans amb ells mateixos i amb la biosfera. L’altra és un treball filosòfic que mostra les bases d’una pedagogia de la lectura que, diu, «ofereix una perspectiva d’esperança per a uns humans sovint mancats d’il·lusió».

Enguany els membres del jurat han estat Joan Mallart, pedagog i vicepresident de la Societat Catalana de Pedagogia, que ha actuat de president del jurat; els vocals Josep Gallifa, catedràtic de la Facultat de Ciències de l’Educació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, Conrad Vilanou, catedràtic de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, Elena Venini, pedagoga, i Núria Rajadell, pedagoga. Ha exercit de secretari Marian Baqués, pedagog i escolapi.