La Federació Catalana de Natació (FCN), que gestiona el centre esportiu municipal de Berga, ha advertit el govern que deixarà la concessió d'aquest servei públic si l'Ajuntament no actua per atendre les reiterades peticions que li fa des de l'any 2009 de deixar aquesta concessió perquè és deficitària. L'entitat diu que no pot assumir més temps un servei públic que des de la seva posada en servei l'any 2005 ha generat 1,5 milions d'euros de pèrdues, assegura en un comunicat adreçat a Regió7.

La FCN ha fet tres propostes al consistori per sortir de l'atzucac i li demana que n'accepti almenys una abans de l'1 de juliol d'enguany. En cas contrari, deixarà la gestió del Tossalet perquè considera que el consistori berguedà incompleix les seves obligacions contractuals en no garantir la viabilitat econòmica del contracte de la concessió.

La FCN és una federació esportiva d'interès públic, sense ànim de lucre i que té per objecte, «essencialment, fomentar i desenvolupar la pràctica de l'esport de la natació a Catalunya», continua explicant en un comunicat adreçat a aquest diari. «Amb aquesta premissa i davant de la situació en la qual ens trobem, volem comunicar, a través d'aquest escrit, que l'explotació de la piscina municipal de Berga resulta absolutament inviable i ha esdevingut insostenible».

Voluntat d'acord

Tot i que la FCN destaca que «té el desig i la voluntat d'arribar a un acord raonable amb l'Ajuntament que permeti garantir la continuïtat del servei públic en el futur i, així mateix, no pretén propiciar cap conflicte amb l'Ajuntament de Berga, al contrari», l'entitat no pot assumir més aquesta situació.

Per això alerta que «no es troba en disposició de continuar assumint la gestió del servei públic esmentat en les condicions actuals». La FCN assegura que el consistori berguedà «té l'obligació legal de garantir la viabilitat econòmica del contracte» i el manteniment de l'equilibri econòmic «resultant del pla econòmic i financer». La FCN entén que l'Ajuntament «ha incomplert i està incomplint les seves obligacions legals i contractuals» i consegüentment considera que ella «té el dret de suspendre l'execució del contracte i l'explotació de l'equipament» fent un preavís al consistori d'almenys un mes.

La FCN suspendrà l'execució del contracte sempre que el consistori no adopti alguna de les tres mesures que li ha proposat aquest 25 abril i per a les quals no ha rebut resposta, diu La primera és que el govern li compensi «les pèrdues derivades de l'explotació». La segona proposta és que el consistori aprovi «la resolució de mutu acord» del contracte de concessió «o, alternativament, el rescat del servei públic» i que el consistori assumeixi directament la gestió i explotació de la piscina municipal.

La tercera proposta és que el consistori autoritzi la FCN a cedir la titularitat del contracte i de la concessió del Tossalet a favor de Tossalet de Berga SL, societat que està interessada a assumir aquesta cessió i que pertany al mateix grup empresarial que la mercantil Mas d'en Bosch S.L., propietària del Centre Esportiu Berga Resort -Sports Club 3.0&Spa».

L'entitat no pot garantir la prestació del servei

La Federació Catalana de Natació (FCN), com a entitat sense ànim de lucre que és, «disposa d'uns recursos financers limitats» i «no es troba en disposició de garantir la continuïtat del servei públic en les condicions actuals». Així ho assegura la FCN en el comunicat que ha adreçat a aquest diari.

L'entitat gestiona el Tossalet des del 2005, quan es van inaugurar la piscina municipal de Berga. Amb tot, el contracte per a la concessió de la gestió de l'equipament data del 8 d'abril del 2003 i era per un període de 25 anys. La FCN ha fet una inversió total acumulada al Tossalet d'1.187.948 euros. Les pèrdues acumulades des del 2005 són d'1.533.379,93 euros. «No obstant això, fins a data d'avui, la Federació Catalana de Natació ha gestionat el servei públic amb estricta subjecció a les condicions del contracte. Mantenint els 25 llocs de treball durant tot aquest període de temps».

La FCN explica que ha sol·licitat a l'Ajuntament de Berga, «reiteradament i des de l'any 2009, que adopti les mesures necessàries per tal d'aconseguir la viabilitat de l'explotació del servei públic objecte del contracte». Afegeix en l'escrit que «en aquests anys la Federació Catalana de Natació ha proposat diversos escenaris sobre la seva sortida de la concessió, fins i tot arribant a diversos acords, que malauradament, per interpretacions jurídiques qüestionables no s'han arribat a materialitzar». Una d'aquests casos va ser el traspàs de la concessió a la societat Tossalet de Berga S.L.