El centre de Berga bullia, ahir al migdia. Prop d'un miler de monitors i monitores d'esplais d'arreu de Catalunya i Mallorca van omplir els carrers més cèntrics de la capital berguedana. Tots ells participen, aquest cap de setmana, a la trobada del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans, de la Fundació Pere Tarrés, que enguany té lloc a la ciutat amb el lema «A pas valent».

Durant dos dies, els joves conviuen a la ciutat acollits pels tres grups d'esplai de Berga que formen part del moviment: el Grup de Colònies a Borredà, Punt i Seguit i La Xinxeta. Ahir va ser el torn de les activitats de lleure i lúdiques, mentre que avui tindran lloc les sessions formatives. Tal com va explicar a Regió7 Xavi Nus, president del Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans, la trobada té una «part festiva, lúdica i de cohesió de grup evident», però també «és una eina d'aprenentatge» per als monitors. Enguany s'han programat una vintena de tallers i xerrades per reforçar la figura del monitor. Segons Nus, el cap de setmana pretén «fer reflexionar sobre l'autenticitat dels monitors i sobre el per què han de ser responsables, compromesos i significatius pels infants que tenen al seu càrrec.»

Ja fa setmanes que els esplais de la ciutat van iniciar l'organització d'aquest esdeveniment. Nus va explicar que la trobada se celebra cada any en un municipi diferent on hi ha representació del moviment, que aplega 182 esplais d'arreu del territori. Nus va destacar la «bona predisposició que ha tingut Berga des del primer moment i el gran acolliment que ens han fet». Cal destacar que prop d'un centenar de voluntaris i una vintena d'establiments i entitats han col·laborat en l'organització perquè la trobada sigui un èxit.

Ahir, després d'una gimcana pels carrers de Berga (vegeu desglossat) els monitors van reunir-se a l'escola Vedruna (seu de la trobada i on alguns d'ells hi han dormit) per participar en l'estrena de la cançó que s'ha compost especialment per a l'esdeveniment. A la tarda, després de la inauguració oficial del certamen, amb la presència de la Directora General de Joventut, Marta Vilalta, i de responsables polítics berguedans, els joves van dirigir-se als entorns del santuari de Queralt per realitzar diverses activitats i jocs per reflexionar sobre diversos aspectes del paper del monitor. Després de sopar, estava previst que s'iniciés una vetllada musical i festiva.

Avui diumenge, els participants assistiran a diversos tallers per obtenir eines per encarar millor la seva tasca com a referents dins dels grups d'esplais dels quals formen part.