El poble d´Avià ha celebrat aquest dissabte, 13 de maig, el V Simposi d´Història del Carlisme, organitzat pel Centre d´Estudis d´Avià, a l´Ateneu de la vila. La jornada ha estat conformada per les presentacions de diverses ponències, a més d´algun col·loqui i el dinar, i ha comptat amb un total de més d´una vuitantena de persones. El simposi d'enguany ha sigut el darrer que se celebra anualment, ja que a partir d´ara es farà cada dos anys.

Durant el matí, les ponències han estat organitzades en dos blocs. En el primer, s´han presentat Els trabucaires al Ripollès, a càrrec d´Antoni Llagostera, Trets biogràfics del periodista Josep Pedreny Mateu, a càrrec de Ramon Rodon Guinjoan i Cecília Vives Brescó, Jaume Montserrat, un matiner republicà santjustenc, a càrrec de Juli Ochoa, i El Convenio de Bergara. de tratado de paz a burla al pueblo vasco, a càrrec de Mikel Alberdi.

En el segon, El carlisme vigatà entre la Segona República i el primer franquisme: victòria militar i derrota política, a càrrec de Xavier Tornafoch, Manuel Roger de Llúria i el procés de renovació del carlisme lleidatà (1888-1917), a càrrec de Francesc Closa Salinas, El carlisme a Lleida durant el Sexenni Democràtic (1868-1875), a càrrec de Quintí Canals Bergés, i El setge carlista a Móra d´Ebre (juliol-agost de 1837), a càrrec de Joan Ramon Vinaixa.

Una de les ponències més destacades ha sigut la de la tarda, a càrrec de Rosa Serra i Rotés, directora de l'Erol, sota el nom de Carlisme i industrialització durant la Guerra dels Set Anys al Berguedà. En aquesta s'ha destacat el nexe evident entre el procés d'industrialització a la comarca, especialment en la cotonera, i el carlisme, durant el període de conflicte. Si bé per una banda el sector va estar danyat per les crisis, s´ha posat de manifest la importància de les relacions entre carlins i empresaris del sector i que aquesta indústria no desaparegués mai, gràcies, entre altres motius, a l'esforç dels emprenedors del moment, les mateixes necessitats del conflicte i les guerrilles, i la gran competitivitat del cotó del Berguedà i, especialment, de Berga.

Tanmateix, Serra ha remarcat les importants relacions de la capital amb Sallent, ja que era «una zona on poden filar, cardar i teixir coto de forma segura», i ha repassat diversos noms de personatges destacats en la indústria del moment.

Per tancar el simposi s´ha presentat el darrer número de la revista cultural del Berguedà, L´Erol, que està titula Carlisme al Berguedà, a càrrec de la membre del consell de redacció Roser Valverde. En nom de l´organització, el coordinador del simposi Daniel Montañà ha celebrat la col·laboració amb la revista ja que, tal com ha dit, «qualsevol sistema és bo per arribar al públic».