Nou capitol en el serial en què s'està convertint la crisi oberta al si de la comparsa dels plens i maces. El patronat de la festa ha acordat que aquesta colla faci la Patum i ampliï la seva plantilla fins als 25 membres perquè hi tinguin cabuda tots: el sector oficial (17) els tres expulsats (Sergi Montaner, Ignasi Casasayas i Jordi Montañà) així com, també, els seus substituts (Jordi Rou, Joan Olalla i Trini Bascompte). Es tractaria d'una mesura provisional per intentar superar l'atzucac en què s'ha convertit aquest conflicte que s'arrosega des de principi d'any. I quan falta un mes just per a la celebració de les festes del Corpus. Caldrà veure quina és la postura de la colla i si accepta aquesta proposta, després que advertís als 17 regidors de la coorporació que no acceptaria «imposicions arbitràries per tal de forçar la readmissió dels tres expulsats (vegeu Regió7 de dissabte 13 de maig). La plantilla oficial de la comparsa fins ara ha estat de 22 persones.

En el document en què el patronat dóna compte dels acords presos en la seva darrera junta general, celebrada divendres i que ha penjat al seu web, s'informa de la proposta esmentada. S'hi especifica que es respectaran « els rols que fins ara s'havien dut a terme dins l'organització». És a dir, que tots ells facin les tasques que ja feien per tal d'evitar que es relegui a ningú. El mateix patronat exposa que la seva proposta «queda pendent de validar per part de la comparsa en els propers dies».

Per tant, la pilota està a la teulada del sector oficial dels plens i de la seva decisió d'acceptar preparar i fer la Patum amb els expulsats. A l'espera de saber el que decideixen, val a dir que -tal com va informar aquest diari, ahir- la colla deixa clar, en un escrit adreçat als 17 regidors de la coporació, que els 17 membres actuals que han quedat a la comparsa, després de l'expulsió esmentada, estan d'acord amb haver-los fet fora. I recorden que es va decidir d'acord amb el seus estatuts vigents des de l'abril del 2009.

La proposta del patronat podria ser el darrer intent de buscar una sortida al conflicte obert a la colla per l'expulsió de tres dels seus membres. Segons els afectats els van fer fora per reclamar més democràcia i segons el sector oficial, per mal comportament. La colla va triar els substituts i, posteriorment, el patronat va acordar fer un procés de renovació perquè el funcionament de les comparses fos més obert i transparent. Aquest procés s'havia de fer amb la plantilla de la darrera Patum, que va ser el setembre del 2016 amb motiu del Centenari. És a dir, amb els tres expulsats. La colla no ho ha fet. I, segons el patronat, tampoc han participat en el procés de renovació dels estatuts. Així es desprèn de la nota del patronat, la qual diu que «després de la Patum s'hauria de completar l'elaboració de nous reglaments per part d'aquests 25 titulars». D'aquesta manera, el patronat insisteix perquè es compleixin el seus acords de l'1 i 17 de febrer i deixa clar que els nous estatuts de la colla també els han de fer els tres membres expulsats.

Tal com ja ha informat Regió7, la colla ha presentat un recurs d'alçada contra els acords en qüestió perquè no hi estan d'acord. I com que l'Ajuntament no ha contestat el recurs, consideren que el que es va decidir en aquestes reunions està suspès. Per això, han instat el consistori a resoldre el recurs.

Ahir, aquest diari va intentar - infructuosament- obtenir declaracions de la regidora de la Patum Mònica Gracia, del cap de colla dels plens i maces Isaac Gonfaus i dels expulsats, per conèixer el seu capteniment de tot plegat.