L'Audiència Provincial de Barcelona ha reobert la causa contra l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, per haver mantingut l'estelada penjada a l'Ajuntament durant els períodes electorals de les eleccions catalanes del 27 de setembre i de les eleccions generals del 20 de desembre del 2015, tot fent cas omís dels requeriments de la Junta Electoral Central. Venturós, per tant, haurà d'anar finalment a judici per aquest cas.

El tribunal provincial ha acceptat així el recurs que la fiscalia havia presentat contra la resolució d'arxivament dictada pel Jutjat d'Instrucció 1 de Berga. El jutge berguedà, Albert Ejarque, havia considerat que la presència de l'estelada en la jornada de reflexió no contradeia la llei perquè és una bandera que representa diverses formacions polítiques que es presentaven a les eleccions, i no només a un partit.

En canvi, l'Audiència pensa el contrari i considera que el cas reuneix prou "indicis de criminalitat" per portar l'alcaldessa de Berga a judici. En la seva resolució, a la qual ha tingut accés Regió7, la secció 7a del tribunal provincial assenyala que l'estelada "representa una determinada opció política·. Segons afegeix, Venturós no va fer cas als requeriments de la Junta Electoral de Zona. "Es va haver d'acudir als Mossos d'Esquadra perquè la retiressin", diu la resolució de l'Audiència. Aquests fets, assenyala l'auto, "són indiciàriament constitutius de delicte".

Per aquest motiu, l'Audiència estima el recurs de la fiscalia, en una resolució que és ferma, i envia el cas de nou a Berga, per tal que elevi l'assumpte a judici. Segons ha explicat l'advocat i dputat de la CUP, Benet Salellas, a aquest diari, en funció de quina sigui l'acusació de la fiscalia (desobediència o delicte electoral), el judici es farà en un jutjat penal de Manresa o a l'Audiència de Barcelona.

Salellas ha criticat durament la resolució de l'Audiènica. Segons ha assenyalat, "els jutges que opten per no implicar-se en el conflicte polític i entenen que el dret penal no està cridat a corregir les conductes polítiques són reprovats i corregits pels seus superiors, els jutges de l'Audiència Provincial, que són més complaents amb el poder polític de torn".

En declaracions al programa El Matí de Catalunya Ràdio, Salellas ha assegurat que Venturós, probablement, no anirà a declarar voluntàriament al judici, tot assenyalant que en aquest gest "hi ha un component de dignitat que volem reforçar".