La Ruta de les Colònies va celebrar ahir la vintena edició amb uns 360 inscrits. Una proposta esportiva i lúdica que en les últimes dues dècades ha ajudat a promoure el coneixement del patrimoni industrial de la comarca del Berguedà. Els esportistes podien triar entre dues rutes: la llarga, de 30 km, que sortia des de Berga, va tenir 205 inscrits, i la curta, de 17 km i amb inici a Gironella, 155. Tant ciclistes com caminadors van acabar la ruta a Cal Riera.

El recorregut, que segueix el riu Llobregat, resseguia tretze colònies tèxtils: Cal Rosal, la Plana, l'Ametlla de Casserres, Cal Metre, Cal Bassacs, Viladomiu Vell, Viladomiu Nou, el Guixaró, Cal Prat, Cal Cases, Cal Pons, Cal Marçal i Cal Riera. Aquests territoris, allu-nyats de la gran ciutat, van ser utilitzats per molts fabricants a final del segle XVIII per situar-hi indústries tèxtils que aprofitaven la força de l'aigua per funcionar.

El nombre de participants a la ruta va baixar lleugerament aquest any. Tot i això, Teresa Castan, una de les organitzadores, recalcava que «ara els camins són més agradables que anys enrere. Abans es passava molt més per asfalt i potser es feia més pesat, però ara s'han arreglat molts camins i el GR (gran recorregut) ha fet que es pugui passar pel costat del riu, i això fa la ruta més plaent». Castan explicava que «tot ha anat molt bé i aquest any els participants han estat molt contents perquè s'ha tornat a fer botifarrada a la Font del Balç per esmorzar, i l'any que ve, a més, s'hi afegirà cansalada, ja que la gent en demanava!».

Un cop acabada la ruta, els participants tenien la possibilitat de tornar als punts de sortida, Berga i Gironella, en autocars que sortien des de Cal Riera en diferents horaris. Caminadors i ciclistes, doncs, van poder gaudir del bon temps, la natura i la història de la comarca.