L'Ajuntament d'Avià ha decidit anar per lliure i gestionar les seves deixalles amb el sistema que consideri més eficaç i amb l'objectiu prioritari d'incrementar significativament el volum de brossa reciclada. Ho farà el 2018 i fora del paraigua del Consell Comarcal del Berguedà. L'executiu avianès està convençut que es poden fer més coses en aquest àmbit de les que proposa el Consell i lamenta que no s'atenguin les seves propostes, segons ha explicat a Regió7 Josep Subirana, regidor de Medi Ambient.

Des que es va posar en funcionament l'abocador comarcal de Font Ollera l'any 1996, la majoria d'ajuntaments berguedans han funcionat amb un sistema mancomunat de deixalles, excepte els municipis de Gironella, Puig-reig, Olvan i Casserres. Aquestes poblacions decideixen el sistema i contracten l'empresa que els recull les deixalles que posteriorment porten a l'abocador que gestiona el Consell Comarcal. Ells fixen el seu propi preu del rebut de les deixalles.

En ple debat sobre el model de la gestió del servei de deixalles a la comarca -tal com ja va informar aquest diari, el Consell estudia la viabilitat d'aplicar un model mixt per fer-ho-, Avià ha optat per anar per lliure. L'executiu avianès «no creu que el model d'empresa mixta que impulsa el Consell aporti beneficis a la comarca, ja que promourà que grans empreses desbanquin les empreses locals». Subirana ha afegit que l'ens comarcal «vol fer un model d'empresa mixta, de totes totes, això portarà empreses de fora menys personalitzades i amb tracte menys directe amb el territori que creiem que no oferirà cap solució, sinó que crearà problemes», assegura.

El regidor de Medi Ambient d'Avià ha explicat que aquest mes de juny preveu contractar una empresa perquè estudiï tècnicament quin és el millor sistema de recollida de residus a Avià. L'objectiu és implantar-ho el primer trimestre del 2018, ha explicat Subirana.

Amb el nou mètode -encara per determinar-, «es preveu una reducció de la taxa d'escombraries i incrementar el tant per cent de reciclatge». Subirana ha explicat que amb aquesta acció «Avià també espera esperonar els altres pobles del Berguedà i el Consell Comarcal, per tal que posin esforços en la direcció adequada per incrementar el seu reciclatge a la comarca», que actualment és del 30% aproximadament, un dels més baixos de Catalunya.

En declaracions a aquest diari, el regidor ha esmentat alguns dels motius que han portat el consistori a prendre aquesta decisió. D'una banda, que «abans de decidir el model d'empresa es fixessin uns objectius de reciclatge per al Berguedà i que tothom que vulgui que el Consell gestioni els seus residus el subscrigui». Davant de la manca de resposta, ERC i la CUP van fer una proposta on es fixaven uns objectius de reciclatge al Berguedà d'acord amb els criteris de la Unió Europea. Segons Subirana, tres mesos després d'haver fet la proposta, el govern del Consell no els ha contestat. Ara entraran aquesta proposta als municipis on tenen presència. Es tracta d'una moció per a la incorporació i adhesió a l'estratègia catalana residu zero.

Subirana ha denunciat que la comissió de residus en la qual participen totes les forces polítiques «és merament informativa» i que «cap proposta o demanda fetes s'han tingut en compte». El regidor diu que el Consell no ha buscat el «consens» ni ha fet «pedagogia de model de gestió de residus entre els pobles de la comarca». Subirana demana que « es dediquin més esforços a trobar els objectius comuns al Berguedà i a implantar un nou sistema global, i no a fer actuacions individuals que ens distreuen dels objectius importants: agrupar contenidors, campanyes» i ha demanat que «no es gastin 100.000 euros en campanyes per als càmpings». També ha dit que han tingut dificultats per accedir a la informació que han demanat al Consell.