Fa un any que la central hidroelèctrica d'Endesa de la Baells, ubicada sota la presa de l'embassament, és la casa d'una colònia d'un centenar de ratpenats. Ara, la companyia ha decidit oferir-los un habitatge alternatiu perquè continuïn vivint a la zona i puguin fer la seva funció de depredadors d'insectes però estalviant-se alguns dels inconvenients que generen, com que es disparin les alarmes de la central en detectar la seva presència quan volen o la brutícia que generen amb els seus excrements.

Endesa ha hagut de buscar una fórmula de coexistència. Així, ahir, els tècnics van instal·lar tres caixes niu (una a l'interior d'una galeria i dues a la façana de la central) perquè els animals hi puguin anar a viure. L'objectiu és que el sratpenats continuïn estan a la central però «en indrets més adequats» per aconseguir que la seva presència sigui permanent.

Fa un any es va detectar la presència d'una important colònia de ratpenats al fals sostre de la sala de control de la central d'Endesa. Ho van esbrinar tècnics del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC).

Un cop col·locats els nous habitatges es durà a terme el tancament parcial de les entrades que utilitzen per entrar al fals sostre. Ahir, fonts d'Endesa van explicar que aquest tancament serà parcial: s'instal·larà una xarxa de tipus mosquitera per tal que els ratpenats puguin sortir però no tornar a entrar. «D'aquesta manera el trasllat es farà de forma natural, sense haver de manipular els individus». Les previsions són que, en poc temps «i de manera gradual, els quiròpters es redirigeixin de manera esglaonada als nous indrets, molt més segurs, on podran restablir-se i ampliar la seva colònia».

A la central hidroelèctrica d'Endesa de la Baells hi habiten majoritàriament quiròpters del gènere Pipistrellus d'aigua ( Myotis daubentonii) i alguns, tot i que en menor mesura, de ferradura petit ( Rhinolophus hipposideros). Totes les espècies de quiròpters estan protegides. Aquests mamífers tenen un alt valor ecològic perquè són depredadors d'insectes «i, per tant, un important aliat de l'agricultura i la silvicultura com a controladors de plagues d'insectes» segons van indicar fonts d'Endesa.

La tècnica en biodiversitat d'Endesa, Imma Ordóñez, va explicar que, «malgrat que aquests animals a vegades tenen mala fama pel seu aspecte, són uns aliats, ja que impedeixen la propagació de malalties i controlen les plagues».

Aquesta iniciativa s'enmarca en el Pla de Conservació de la Biodiversitat d'Endesa en coordinació amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.La companyia va engegar el 2013 el projecte Endesabats per tal d'estudiar i contribuir a conservar les espècies de ratpenats que habiten en determinades dependències a les centrals hidroelèctriques de les conques dels rius Ter, Fluvià, Noguera Pallaresa i Ribagorçana. Des de llavors, «els resultats han estat satisfactoris i, any rere any, s'han anat ampliant les zones de mostreig». L'acció d'ahir és la primera del riu Llobregat. Els tècnics van explicar que és usual que aquests animals facin la seva casa en centrals com la de La Baells per la foscor i la presència d'humitat.