L´aplicació de la nova normativa del foc ha generat una situació inèdita a la Patum infantil: han quedat places lliures a les comparses de les maces, la guita xica i la guita grossa. Després del procés d´inscripció, que ha tingut lloc aquesta setmana, hi ha encara 9 vacants per formar part d´aquestes comparses de foc: 3 per participar a les maces i 6 entre la guita xica i la guita grossa. El responsable de comunicació de l´Associació de la Patum infantil, Guillem Canal, ha avançat que durant els primers dies dels assajos -a partir de dilluns- els infants que ho vulguin, i compleixin amb l´edat mínima de 10 anys, podran incorporar-se a la plantilla d´aquestes comparses. Esperen que, finalment, s´acabin omplint totes les places.

Canal ha recordat que enguany, per primer cop, la Patum infantil s´ha adaptat a la llei europea sobre les festes del foc que determina que els nens i nenes de menys de 10 anys no poden participar en elements festius amb foc. És per això, destaca, que no s´ha realitzat el procés d´inscripció segons la mida dels infants, com era habitual. Les 40 places per a les maces i les guites s´han repartit, únicament, entre els infants de més de 10 anys, seguint el mateix sistema que a la comparsa dels plens. «Això ha fet que hi hagi hagut menys volum d´infants, tot i haver promocionat entre els escolars de Berga que s´apuntessin a aquestes comparses», destaca. L´associació de la festa defensa l´excepcionalitat de la Patum infantil, i per això continuaran treballant -un cop passada la festa- per aconseguir que els infants de menys de 10 anys puguin formar part d´aquestes comparses el Corpus de l´any vinent.

Canal ha explicat, però, que la resta d´inscripcions i el sorteig de les places disponibles han funcionat «amb total normalitat». Entre els més de 250 infants inscrits, durant tres dies, s´han repartit les 98 places per formar part de les comparses i les 70 que s´han convocat per fer de ple. Després que els petits patumaires que ja van participar en la festa l´any passat formalitzessin la inscripció, van quedar 60 places disponibles que van omplir-se el segon dia, a excepció de les esmentades a les comparses de foc. El darrer dia es van inscriure els 70 plens.

Més transparència

El nou sistema implementat l´any passat per al procés d´inscripció ha estat ben valorat pels responsables de l´entitat. Tots els infants s´han apuntat de manera virtual i el sorteig també s´ha realitzat a través d´un programa informàtic elaborat i cedit gratuïtament per l´empresa berguedana Ide Software. L´objectiu, des del primer moment, ha estat agilitzar els processos i «ser el màxim de transparents». Enguany, tots els infants -també per l´aplicació estricta de la normativa del foc- van haver de presentar el DNI o un document acreditatiu per verificar les seves dades i, sobretot, l´edat. Un procés, diu Canal, que l´any vinent segurament es podrà estalviar en el cas que no hi hagi modificacions de les dades. Un altre dels canvis és el dels cicles patumaires, que a partir d´aquest any passa de ser de tres anys de permanència a un o dos, segons les comparses. És a dir, l´any vinent, una gran part dels infants hauran de tornar a participar al sorteig si volen repetir. D´aquesta manera, la rotació és més gran i més infants participen en la festa.