Per primera vegada a la dilatada història de la Patum, qui ho vulgui podrà optar a participar-hi fent de ple, els populars dimonis de la festa berguedana que són una de les seves expressions més genuïnes. L'equip de govern de la CUP ha posat a l'abast de tothom un total de 149 salts que se sortejaran el dimarts 13 de juny a les 7 de la tarda, en un acte públic que tindrà lloc a la sala de plens del consistori, segons van anunciar ahir a la tarda l'alcaldessa, Montse Venturós, i la regidora de Patum, Mònica Garcia. Amb aquesta mesura es vol obrir la festa i que «l'Ajuntament garanteixi que qui hi vulgui participar ho pugui fer». La decisió es va comunicar ahir als portaveus dels grups polítics i també a representants de la colla de plens i maces amb qui les dirigents van refermar la seva confiança.

El nou sistema de distribució dels salts de plens busca l'equilibri entre posar-los a l'abast de tothom perquè s'hi pugui participar com a protagonista sense necessitat d'haver de conèixer ningú vinculat a la festa, i també mantenir aquesta recompensa (disposar de salts per donar, encara que siguin menys) per als vestidors de plens per la seva ingent i sovint poc coneguda i reconeguda feina. Les dirigents van destacar la voluntat de posar en valor les comparses i la tasca que fan tot l'any, «gràcies a la qual la festa és on és».

Com ha aconseguit el govern disposar d'aquests 149 salts? Reduint el 38,8% el nombre que fins ara tenien els vestidors de la colla de plens i maces, que passen dels 360 als 220, un repartiment «equitatiu» amb relació als seus membres. Cada Corpus hi ha 400 places per fer de ple, 200 el dijous i 200 més el diumenge.

Fins ara, els 22 vestidors de la colla de plens i maces, inclòs el cap, disposaven de 15 salts cadascun. Ara passen a tenir-ne 10. La colla disposava també de 30 salts col·lectivament. Els distribuïen com volien. Ara ja no en disposaran. Fins ara la colla disposava de 360 salts. Amb el nou sistema, enguany en tindran 220, que són 140 menys, que se sortejaran. Juntament amb els 6 salts que pertoquen a cadascun dels sis regidors de l'equip de govern més tres de l'alcaldia. Cal recordar que des que la CUP té presència al consistori, el 2007, tant a l'oposició com ara al govern, sempre ha sortejat els salts que pertocaven als seus representants. Enguany ho tornarà a fer. Aquests 9 salts se sumaran als 140 que perden els vestidors amb la nova distribució. De manera que es posaran a l'abast dels ciutadans 149 salts de plens.

La distribució de la resta de salts fins als 400 quedarà com ja estaven. En concret són 31. Cor-responen als 11 regidors dels grups de l'oposició, CiU, ERC, PSC i ICV. En tenen un cadascun. També n'hi ha per a treballadors del consistori i les quatre parelles d'administradors. Com sempre, els regidors poden decidir si salten ells o si donen a algú altre el seu salt. Hi ha diferents casuístiques. Per exemple, l'edil d'ERC Jordi Pujals sorteja el seu per segon any. Ho fa a través de Facebook. Només hi posa dues condicions: tenir més de 18 anys i no saltar cap altre salt de ple durant la Patum. El sortejarà aquest diumenge. Ahir, tenia 100 peticions de persones interessades.

El termini s'acaba dimarts 13

El termini per inscriure's per participar al sorteig del salt de plens s'acaba dimarts, 13 de juny, a les 3 de la tarda. S'hi pot inscriure tothom a partir de 16 anys d'edat d'arreu. Es pot fer a través de la pàgina web del consistori: www.ajberga.cat. Cal omplir el formulari que correspon al d'una instància genèrica. També es pot fer presencialment a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC). Cal aportar el DNI. Les persones menors d'edat han d'adjuntar una autorització dels seus pares o tutors legals. Qui no reuneixi els requisits que es demanen no participarà al sorteig. Tindrà lloc el dimecres 13 de juny a les 7 de la tarda en un acte obert que es farà a la sala de plens de Berga. La mesa del sorteig la formaran funcionaris, membres de la corporació i del patronat de la Patum. Es faran servir boles amb números de l'1 al 10. Els vals per poder saltar es donaran el dijous (37 per cada salt) i diumenge (37 al primer salt i 38 al segon) de Corpus, de les 7 a les 9 del vespre, a la plaça de la Ribera, on es vesteixen els plens. L'afortunat haurà d'estar en condicions i dur l'indispensable acompanyant per saltar.